Lotta Pukkilalle urheilu on intohimo

Lotta Pukkilan valmistautuminen tulevan kesän elinsiirtourheilijoiden EM-kilpailuihin sujuu suunnitelmien mukaan – sairasteluilta ja urheiluvammoilta on vältytty. Hän luottaa Vantaan EM-kilpailuissa tuttuun lajivalikoimaansa: ohjelmassa ovat 4 kilometrin maastojuoksu, 100 metriä sekä kuulantyöntö. Lisäksi hän pohtii vielä osallistumistaan 400 ja 800 metrin juoksuihin.

Liikunta ei ole Pukkilalle itsestäänselvyys, sillä se tuli osaksi elämää vasta elinsiirron myötä.

– En käytännössä harrastanut liikuntaa ensimmäiseen kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta sydämensiirron jälkeen ryhdyin kokeilemaan esimerkiksi kuntosalia, ja innostuinkin siitä vähitellen. Innostus kasvoi kasvamistaan ja halusin kokeilla monipuolisesti eri lajeja. Suosikkejani ovat nykyään kuulantyöntö sekä pitkät juoksumatkat, hän kertoo.

Pukkila sairasti lapsena akuuttia myelooista leukemiaa, jota hoidettiin sytostaateilla eli solunsalpaajilla. Sytostaattihoidot rasittivat sydäntä ja sivuvaikutuksena sydämen toiminta heikkeni sydänlihaksen vaurioituessa. Lääkityksestä huolimatta vuonna 2009 hänen sydämensä kunto romahti – 2010 hänelle siirrettiinkin uusi sydän heti sopivan siirteen löydyttyä.

– Minut oli lapsena vapautettu kaikesta koululiikunnasta, joten en osannut ajatellakaan miten positiivisella tavalla liikunta voi vaikuttaa elämään: urheilun ansiosta jaksan paremmin arjessa sekä työssä, nukun erittäin hyvin ja lääkitykseni sivuvaikutukset ovat pienempiä, hän listaa.

Pukkila myöntää olevansa hieman liian innokas treenaaja: pakollinen lepo- ja kevennysviikko on usein pakkopullaa. Hänen oli vaikea kuvitella ennalta, kuinka kokonaisvaltaisen hyvänolontunteen liikunnasta voi saada: juuri tämän takia harjoittelua ei tee mieli jättää väliin.

Hyvistä kisamuistoista Pukkila nostaa esiin vuonna 2014 Vilnassa pidetyt sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailut. Suomen edustaminen joukkueena, avajaiskulkueen tunnelma, sekä kisojen yhteishenki ja loppugaala aiheuttavat vieläkin kylmiä väreitä. 

– Kisoissa tärkeintä on ylipäätään osallistuminen ja maaliviivan saavuttaminen - siis itsensä ylittäminen, Pukkila summaa.

Ajatus liikkumisen aloittamisesta syntyi alun perin alun perin Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry:n kautta.

– Minulle sanottiin, että kannattaa tulla ja osallistua, kukin osallistuu omalla tavallaan. Ei tarvitse olla huippukunnossa ja viimeisellekin taputetaan takuulla.

Tulevan kesän EM-kilpailuissa tärkeintä on tunnelma, eivät mitalitavoitteet tai voittajat. Pukkila toivoo, että elinsiirtotoimintaa saataisiin tehtyä näkyvämmäksi suuren yleisön keskuudessa: tämä saattaisi houkutella elinsiirtourheilulle lisää tukijoita ja sponsoreita. Tällöin tietoisuus elinsiirtourheilusta ja elinsiirroista kasvaisi. On hyvä muistaa, että jokainen meistä voi olla jossakin elämän vaiheessa elinsiirteen luovuttaja tai saaja.

– Siirteen saanut on voittaja, koska on ylipäätään elossa. Se ei ole mikään itsestäänselvyys ja arvostamme saatua lahjaa. Kisoissa on siis takuulla hyvä tunnelma ja yhteishenki, joka näkyy myös varmasti yleisölle, joten kannattaa tulla paikalle Vantaalle heinäkuussa!