Sydämensiirron saanut Ironman-triathlonisti on esimerkki tavoitteiden asettamisen tärkeydestä

Casper Palmvig

Tanskalaiselle Casper Palmvigille tehtiin sydämensiirto vuonna 2009. Kuusi vuotta myöhemmin, elokuussa 2015, hän ylitti maalilinjan Kööpenhaminan Ironman-triathlonissa.

Perjantaina 15.7. Vantaan kansainvälisessä elinsiirtoliikunnan symposiossa puhuva Palmvig, 27, ei ole esimerkki siitä, että kuka tahansa elinsiirron saanut voi tehdä mitä tahansa. Palmvig oli ennen elinsiirtoaan huippukuntoinen urheilija, joten hänen lähtökohtansa olivat erilaiset kuin monella muulla. Kannustava esimerkki hän kuitenkin ehdottomasti on.

– Tavoitteeni oli osoittaa itselleni ja muulle maailmalle, että on mahdollista kuntoutua vakavasta sairaudesta ja päästä takaisin aktiiviseen elämään. Ei tarvitse suorittaa Ironman-kisaa, se oli vain minun henkilökohtainen tavoitteeni. Mutta uskon, että on tärkeä asettaa elämälleen tavoitteita ja tehdä töitä niiden saavuttamiseksi, Palmvig kertoo.

Palmvig aloitti ”Fra nyt hjerte til IronMan” -projektinsa (vapaa suomennos ”Uudella sydämellä Ironman-kisaan”) vuonna 2013. Projektin tavoitteena oli paitsi Kööpenhaminan Ironman-kisan maalilinjan ylittäminen myös keskustelun herättäminen. Tempaus onkin saanut Tanskassa runsaasti julkisuutta ja edistänyt osaltaan keskustelua elinsiirroista ja elinluovutuksen tärkeydestä.

Ironman-kilpailu koostuu 3,86 kilometrin uinnista, 180,25 kilometrin pyöräilystä ja kokonaisesta maratonista, eli 42,2 kilometrin juoksusta. Palmvig oli kuudes sydämensiirron saanut henkilö maailmassa, joka suorittaa Ironmanin.

– Asetin itselleni tavoitteen, harjoittelin sitä varten kaksi vuotta ja sitten toteutin tavoitteeni. Se oli uskomaton tunne, kuin mikään maailmassa ei voisi koskaan minua horjuttaa, Palmvig kertaa.

– Valmistautuessani suoritin useita puoli-Ironmaneja ja minulla oli valmentaja tukenani treenaamisessa. Itse Ironmanissa minulla oli hyvin tarkka kilpailusuunnitelma, etten innostuisi liikaa ja vetäisi itseäni piippuun. Pidin kisan aikana paljon taukoja, sillä tärkeää ei ollut loppuaika, vaan maaliin pääseminen, hän selvittää.

Palmvig kertoo saaneensa huikean määrän tukea ja kannustusta niin läheisiltään kuin täysin tuntemattomilta. Hän myöntää saaneensa projektinsa aikana myös palautetta, että pelaa hengellään. Elinsiirtojen historia on vielä sen verran lyhyt, ettei ole kauaakaan ajoista, jolloin siirron saaneet saivat kuulla ”liiallisen liikunnan” vaaroista terveydenhuollon ammattilaisilta.

Palmvig sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi sydämensiirron saanut saattaa pelätä liikunnan harrastamisen aloittamista.

– Elinsiirroista vastaavat lääkärit ja asiaan erikoistuneet fysioterapeutit osaavat kertoa, miten liikunnan harrastaminen kannattaa aloittaa. Jos he sanovat, ettei ole syytä huoleen, niin kannattaa vain lähteä hitaasti liikkeelle, totutella tunteeseen ja kuunnella tarkasti omaa kehoaan, Palmvig neuvoo.

Casper Palmvigin nettisivut (tanskaksi)

Lisätiedot elinsiirron saaneiden EM-kilpailuista ja elinsiirtoliikunnan viikostawww.vantaa2016.fi