Kuljetuspalvelut puhuttivat VAU:n valtuuston kokouksessa

Teemu Japisson

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n liittovaltuusto kokoontui lauantaina 23. huhtikuuta Helsingin Holiday Inn Messukeskuksessa.

Ennen kokousta järjestetyssä seminaarissa Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson kertoi valtuuston jäsenille suomalaisen urheilun menestyssuunnitelmasta. Japisson haastoi myös VAU:n toimijat mukaan yhteisen suomalaisen liikunnan ja urheilun kehittämiseen.

Seminaariin osallistujat pitivät esityksestä ja kävivät keskustelua siitä, mitä muutokset tarkoittavat paikallisella tasolla. Samaa mieltä oltiin erityisesti siitä, että tärkeintä on keskittyä itse toimintaan, ei rakenteisiin ja organisaatioihin.

Seminaarin toinen osa keskittyi VAU:n jäsenpalveluihin. VAU:n tapahtumakoordinaattori Tiina Siivonen esitteli yhdistys- ja seurakehittämisohjelman, jonka haku avautuu VAU:n jäsenyhdistyksille ja -seuroille toukokuussa.

– Yhdistyksen, joka haluaa kehittää omaa liikuntatoimintaansa, kannattaa hakea mukaan ohjelmaan, Siivonen kannusti.

VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari esitteli Valtti-ohjelmaa, jossa vähän liikkuville vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille etsitään omaa liikuntaharrastusta. Valtti-ohjelmaan haki mukaan 367 lasta, joista mahdollisimman monelle pyritään löytämään oma Valtti, eli eräänlainen liikuntaharrastuksen pariin saattaja.

Valtuuston kokouksessa vahvistettiin vuosikertomus ja tilinpäätös sekä myönnettiin vastuuvapaus liiton hallitukselle. Valtuusto vahvisti myös kuluvan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion.

Valtuustoa keskusteluttivat erityisesti vammaisten henkilöiden kuljetuspalvelut ja niihin liittyvien käytäntöjen eriarvoisuus eri kunnissa. Joissain kunnissa liikuntaharrastuksiin saa lisämatkoja helposti, joissain ei millään ilveellä. Valtuusto pohti VAU:n mahdollisuuksia olla osaltaan vaikuttamassa yhteistyössä mm. vammaisneuvostojen kanssa käytäntöjen yhtenäistämiseen.

VAU:n valtuusto keskusteli myös mahdollisesta sääntömuutoksesta, joka liittyi valtuuston rooliin ja kokousten ajankohtaan. Vaihtoehtoina olivat kokouksen siirtäminen keväältä syksyyn tai kahden kokouksen järjestelmään siirtyminen. Syksyn kokouksessa valtuustolla olisi parempi mahdollisuus olla vaikuttamassa tulevan vuoden suunnitteluun. Hallitus jatkaa keskustelua sääntömuutoksesta kuluvan vuoden aikana.