Teemu Mäkiselle ja Leena Särelälle kultaa boccian PM-kilpailujen avauspäivänä Pajulahdessa

Leena Särelä

Lempääläläinen Teemu Mäkinen ja espoolainen Leena Särelä voittivat kultamitalit boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen ensimmäisenä pelipäivänä Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Lauantaina oli jaossa kolmen henkilökohtaisen luokan mestaruudet. Särelä voitti 1-luokan ja Mäkinen 3S-luokan. Pirkkalalainen Tuija Sinisalo voitti PM-kilpailujen ensikertalaisena hopeaa 2-luokassa ja seinäjokelainen Raimo Nevanen oli hopealla Mäkisen voittamassa 3S-luokassa. Päivän viides suomalaismitalisti oli 2-luokassa pronssia voittanut raumalainen Marko Ylikleemola.

Boccian PM-kilpailuissa pelataan kuudessa luokassa, ja perusperiaate on, että mitä pienempi luokan numero, sen vaikeavammaisemmat pelaajat luokassa pelaavat.

1-luokan mestaruuden voittanut Särelä on yksi harvoista Suomea paralympialaisissa edustaneesta boccianpelaajista. Särelä oli mukana vuoden 2008 Pekingin kisoissa.

– Se on urani kohokohtia yhdessä vuoden 2006 Rion MM-kilpailujen kuudennen sijan kanssa, Särelä totesi.

Hän muistelee voittaneensa useampia himmeämpiä mitaleita kahden vuoden välein järjestettävistä PM-kilpailuista, mutta henkilökohtaisesta sarjasta ei ollut aiemmin tullut kultaa. Pajulahden kisat ovat Särelän uran kahdeksannet PM-kilpailut.

Lauantaina Särelän kultajahti alkoi kangerrellen, sillä hän hävisi avausottelunsa Norjan Roger Aandalenille tylyin 1–10-lukemin.

– En ole mikään aamuvirkku. Mutta mieluummin näin, että suunta on turnauksessa koko ajan ylöspäin, sanoi Särelä, joka voitti finaalissa Ruotsin Mathias Kjällströmin 5–1.

Särelä aloitti bocciauransa CP-liiton alaisissa kilpailuissa vuonna 1995. Vuosituhannen vaihteen jälkeen hän harjoitteli paljon ja panosti menestykseen kansainvälisillä kentillä. Muutaman viime vuoden Särelä on ottanut harjoittelun suhteen vähän rennommin.

– Se voi tehdä ihan hyvääkin välillä vähän vähentää harjoittelua. Ei ota itselleen ainakaan niin isoja paineita kisoihin, Särelä pohti.

Teemu Mäkinen oli lauantain ylivoimaisin mestari. Hän voitti 3S-luokan turnauksen kaikki kahdeksan otteluaan vähintään viiden pisteen marginaalilla. Finaalissa kaatui maanmies Raimo Nevanen selkeästi 10–0.

– En odottanut, että finaalivoitto tulisi ihan näin helposti, jäätävän tarkkaa heittopeliä esittänyt Mäkinen totesi.

Lempääläläinen on pelannut bocciaa 26 vuotta, eikä edes muista, mikä aikoinaan veti tarkkuutta vaativan kuulapelin pariin. Lauantainen mestaruus oli Mäkiselle uran kymmenes PM-kilpailuista. Hänellä on tilillään viisi henkilökohtaista ja viisi joukkuekilpailun PM-kultaa.

– Siitä lähdetään, että sunnuntain jälkeen kultamitaleita on 11, Mäkinen sanoi viitaten toisena kilpailupäivänä käytäviin joukkuekilpailuihin. Lähtökohdat ovat ainakin hyvät, sillä Mäkinen pelaa kaksihenkisessä joukkueessa yhdessä finaalivastustajansa Nevasen kanssa.

Boccian Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen toisena ja viimeisenä kilpailupäivänä pelataan siis kaikkien kuuden luokan joukkuekilpailut. Lisäksi sunnuntaiaamupäivänä pelataan päätökseen kolme henkilökohtaista luokkaa: kouruluokka, 3-luokka ja 4-luokka. Näiden luokkien finaaleissa ei suomalaispelaajia nähdä. Sen sijaan pronssiotteluissa pelaavat Jari Rummukainen (kouru), Juha Rajala (3-luokka) ja Jorma Naroma (4-luokka).