Tähdelle satasen EM-kultaa, Ojalle pituuden EM-hopeaa Grossetossa

Leo-Pekka Tähti

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti selätti kyynärpääongelmat ja kiihdytti 100 metrin mestariksi parayleisurheilun EM-kisoissa Italian Grossetossa.

Tähti voitti napakkaan 1,6 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen käydyn T54-luokan pikamatkan kilpailun ajalla 14,43.

– Lämmittelykentällä tuntui vielä todella pahalta. Kyynärpäätä teipattiin hotellilla kaksi kertaa, kisapaikalla kaksi kertaa ja vasta kolmannella kerralla se tuntui tarpeeksi tukevalta, Tähti kertaili.

– Iso kiitos siis fysioterapeutille, että pystyin starttaamaan ja tekemään vähän varmistellen ihan hyvän kisan. Sellaista rentoa suoritusta niin kuin normaalisti, en pystynyt tekemään.

Toiseksi kilpailussa sijoittui aiemmin Grossetossa 200 metriä voittanut britti Richard Chiassaro ajalla 14,.82, Tähti oli 200 metrillä kolmas.

Tähti voitti 100 metrin kilpailun myös edellisissä EM-kisoissa. Hänelle pikamatkan EM-titteli oli jo uran neljäs.

Esa-Pekka Mattila oli Grosseton 100 metrin finaalissa kahdeksas ajalla 16,30.

– Olosuhteet olivat vaikeat kaikille. Vastatuuleen kelaus ei ole minun vahvuus. Lähtö meni todella huonosti, ja kun lähtökiihdytys oli sekava, ei se loppukaan sitten rullannut, Mattila harmitteli.

Oja toinen, Montonen neljäs

Ronja Oja ponnisti toiseksi ja Elisa Montonen neljänneksi näkövammaisten T11-luokan pituushypyssä Grossetossa. Ojan paras hyppy kantoi 432 ja sitä avitti 2,5 metriä sekunnissa puhkunut myötätuuli. Montonen ponnisti 412 (+0,3 m/s).

– Kaikki hypyt olivat hyviä. Alussa oli vain hieman ongelmia askelmerkin kanssa. Jos ne hypyt olisivat osunut alueelle, nekin olisivat olleet pitkiä. Kaikkiaan rentoja hyppyjä, Oja kertaili.

Hyvin luisti Montosenkin kilpailu.

– Pääsin omalle tasolleni, mistä olen tyytyväinen, mutta sellainen räyhä tekemisestä vielä puuttui. Tässä kisassa tuli sokeana hyppäämisen haasteet esille. Suuntaa oli vaikea kuulla, kun betoniseinät kaikuivat. Neljännestä sijasta huolimatta ei kuitenkaan mikään tappiofiilis.

Kilpailun voitti Ruotsin Viktoria Karlsson. Hän ponkaisi 459 (+2,6 m/s).

Uutinen Marjaana Heikkisen aiemmin keskiviikkona voittamasta keihäskullasta löytyy TÄÄLTÄ.

Lähde: SUL:n tiedote

PARAYLEISURHEILUN EM-KILPAILUT, GROSSETO, ITALIA 10.–16.6.2016

VIIDENNEN KILPAILUPÄIVÄN ILLAN SUOMALAISTULOKSIA

Miehet

• T54, 100 m, finaali (-1,6): 1) Leo-Pekka Tähti Suomi 14,43, 2) Richard Chiassaro Iso-Britannia 14,82, 3) Aleksei Bychenok Venäjä 15,00,… 8) Esa-Pekka Mattila Suomi 16,30.

Naiset

• T11, pituus, finaali: 1) Viktoria Karlsson Ruotsi (+2,6 m/s) 4,59, 2) Ronja Oja Suomi (+2,5 m/s) 4,32, 3) Arjola Dedaj Italia (+4,2 m/s) 4,25, 4) Elisa Montonen Suomi (+0,3 m/s) 4,12.