Rio2016: Liettua oli liian kova pala Suomelle maalipallossa

Suomi Liettua Rio
Suomi hävisi avausottelussaan Liettualle maalein 6–13. Ottelu eteni ensimmäiset minuutit maalittomana, mutta kolmen minuutin pelin jälkeen Liettuan laitapelaaja Genrik Pavliukiane löysi korkeilla pomppupalloilla aukot Suomen puolustuksen keskeltä. Liettua kesytti varmalla puolustuksella Suomen heitot ja sai yliotteen pelistä. Liettua kasvatti johtoa lukemiin 0–6. Laitaan keskeltä pelaamaan siirretty Erkki Miinala avasi Suomen maalitilin ensimmäisen erän lopussa, erätauolle mentiin lukemissa 1–8.

Ensimmäisessä erässä vaihdosta peliin tullut Miika Honkanen teki ensiesiintymisensä paralympiakentillä ja pelasi varmasti puolustuksen keskellä ja pääsi maalin makuun toisessa erässä. Aloituskolmikko kävi vaihdossa vuoron perään.

Toisessa erässä Suomen peli vapautui ja puolustus tiivistyi. Miinala löysi toisessa erässä Liettuan puolustuksesta aukkoja ja teki nopeaan tahtiin kaksi maalia. Miinala heitti Suomen maaleista kolme, Petri Posio, Jarno Mattila ja Miika Honkanen jokainen yhden.

Päävalmentaja Timo Laitinen nosti henkilökohtaiset virheet isoimmaksi syyksi tappioon.

– Palloilu on sellaista, että joskus peli kulkee, joskus ei. Emme saaneet Genrikin heittoa kiinni. Paljon tuli myös henkilökohtaisia virheitä. Ekillä oli vähän ylilatausta keskellä, kun siirrettiin laitaan, niin peli parani, Laitinen kertoo ja muistuttaa, että Lontoossa Suomi hävisi Liettualle lukemin 10–0 ja nousi kuitenkin loistavan lopputurnauksen voimin paralympiakultaan.

Paralympiadebyyttinsä tehnyt 27-vuotias Honkanen oli tyytyväinen omiin otteisiinsa.

– Lämmittelyssä jännitti todella paljon, mutta oli mahtava tunne päästä pelaamaan. Maali tuli just niillä avuilla, joita olen treenannut. Vasemmasta laidasta tulleet korkeat pomput olivat meille tänään vaikeita ja jos päästää kaverin neljän maalin päähän, niin vaikea on tulla takaa, Honkanen

Lauantaina Suomi saa vastaansa Turkin, joka pelaa perjantaina avausottelunsa Kanadaa vastaan.

– Turkki on ollut meille ylittämätön viime aikoina. Huominen päivä on aikaa levätä ja hoitaa joukkueen pieniä vammoja, Laitinen toteaa.

Kotaja 100 m finaaliin voimiaan säästellen, Kokko hakee ennätyslukemia perjantaina

Amanda Kotaja eteni helposti naisten T54-luokan 100 metrin pyörätuolikelauksen alkueristä finaaliin. Kotaja sijoittui erässään kolmanneksi ajalla 16.79. Molemmista eristä meni kolme parasta suoraan finaaliin. Ennakkosuosikit pitivät kovaa vauhtia Kiinan Wenjun Liun johdolla. Finaalissa nähdäänkin kaksi kiinalaista sekä kolme amerikkalaista kelaajaa.

– Ihan ok veto. Lähtö oli hyvä ja lopussa oli varaa vähän jo katsella ympärille ja löysätäkin. Radalla oli pieni vastatuuli, joten senkään takia ei viitsinyt loppua runtata täysillä ja kuluttaa voimia. Finaalista tulee kova kisa, sen verran kovaa nuo tytöt näyttävät menevän, ennakoi Amanda.

Naisten 100 metrin finaali on ohjelmassa Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä klo 01.14.

Perjantaina aamupäivän kilpailuissa ei nähdä suomalaisia. Ylikiiminkiläinen Juhani Kokko on Suomen ainoa edustaja voimanostossa alle 59kg sarjassa. Kokko pääsi Rion paralympialaisiin villillä kortilla samalla tavalla kuin Pekingin paralympialaisiin vuonna 2008. Kokon tavoitteena on laittaa Suomen ennätys 150kg uusiin lukemiin. Kokon luokka aloittaa kilpailun kello 22.00 Suomen aikaa.

Yleisurheilun illassa nähdään Amanda Kotajan lisäksi keihäänheittäjä Marjaana Heikkinen. Heikkinen lähtee kisaan kauden kolmanneksi parhaimmalla tuloksella (18.27). Kilpailun ehdoton ennakkosuosikki on kiinalainen Lijuan Zou, joka on tällä kaudella heittänyt tuloksen 19.80. Heikkisen valmistautuminen on sujunut hyvin, vaikka aikaero ja matkustus vei hetkeksi räjähtävyyttä.

–  Pahin päivä aikaeron suhteen oli kolmas ja neljäs päivä, ensimmäinen harjoitus oli kuin hidastetusta filmistä. Toinen harjoitus oli jo parempi ja olen ollut koko kesän hyvässä iskussa. Lähden huomenna heittämään Suomen ennätystä, hyväntuulinen Heikkinen kertoo tunnelmistaan.