SEDY-viikko tuo hankkeen kansainväliset kumppanit oppimaan Suomeen

Valtti, elukat

Eurooppalainen SEDY (Sports Empowers Disabled Youth) -hanke tuo joukon kansainvälisiä soveltavan liikunnan asiantuntijoita Suomeen 26. –30. syyskuuta. SEDY-hankkeen kumppanit Hollannista, Englannista ja Portugalista tulevat Suomeen tutustumaan Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kehittämään Valtti-toimintamalliin, jolla pyritään saamaan nykyistä useampia vammaisia lapsia ja nuoria mukaan vapaa-ajan liikuntaan.

 

Toimintamallin kokeiluun lähti mukaan noin 300 vammaista 6–23-vuotiasta lasta tai nuorta. Jokainen on saanut pilottien ajaksi oman henkilökohtaisen ohjaajan eli Valtin, jotka ovat liikunnan tai vapaa-ajan, fysioterapian, hoidon, sosiaali- tai kasvatusalan opiskelijoita.


–  Suomea pidetään jo muutenkin erityisliikunnan mallimaana. Valtti-ohjelman piti alun perin olla pieni pilotti monen kokeilun joukossa. Nyt näyttää että tästä on muodostumassa koko hankkeen keskeisin tuotos, jota halutaan kokeilla myös muissa maissa, Valtti-ohjelmasta VAU:ssa vastaava tutkimuspäällikkö Aija Saari sanoo.

Valtti-ohjelmaa toteutetaan yli 18 oppilaitoksen kanssa ympäri Suomen. Henkilökohtainen konsultointi on lupaava tapa tukea vammaisten lasten liikkumista ja opiskelijoille sen on mielekäs oppimistehtävänä. Valtti-ohjelmaa aiotaan testata muutamassa Hollannin, Portugalin ja Iso-Britannian korkeakouluissa.

– Parasta palautetta on, jos perheet ovat tyytyväisiä, Valtti koki onnistuneensa ja harrastus löytyi. Bonuksena olisi vielä, jos saamme lampun syttymään uusissa urheiluseuroissa siitä, ettei tämä inkluusio olekaan niin pelottavaa ja vaikeaa. Marraskuussa tiedämme, kuinka onnistuimme, Saari sanoo.

SEDY-viikko alkaa VAU:n järjestämällä keskustelutilaisuudella maanantaina 26. syyskuuta. Englanninkielisen tilaisuuden aiheena on vammaisten lasten liikunnan tila Suomessa, Hollannissa, Englannissa ja Portugalissa. Mukana ovat mm. SEDY-hankkeen kumppanit Afke Kejkstra (Hollanti), Niamh Reilly (Iso-Britannia) ja Nuno Pimenta (Portugali).

Viikon päätteeksi Reilly on 30. syyskuuta pääkouluttajana Pajulahdessa MATP-seminaarissa, jossa pistetään vaikeasti kehitysvammaisille suunnattua Motor Activity Training Program -ohjelmaa uuteen kuosiin.

Mikä SEDY?

EU:n tuella toimivassa SEDY-hankkeessa on mukana yhdeksän partneria seitsemästä maasta (Hollanti, Suomi, Iso-Britannia, Italia, Ranska, Liettua, Portugali). Hanketta koordinoi hollantilainen ammattikorkeakoulu (Amsterdam University of Applied Sciences, School of ia Sports & Nutrition). Suomesta mukana on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU.

SEDY-hankkeessa pyritään löytämään keinoja lisätä vammaisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamista. Ensimmäisenä vuonna (2015) koottiin perustietoja eri maista. Tänä vuonna 2016 toteutetaan maakohtaisia pilotteja, joista VAU:n kehittämä Valtti-ohjelma on keskeisin. Hankkeen viimeisenä vuotena (2017) koottuja tietoa ja hyviksi koettuja käytäntöjä levitetään koko Eurooppaan.