Special Olympics -joukkue hioi viestivaihdot ja yhteishengen huippuunsa Pajulahdessa

Esa Peltonen, Kim Syrjäläinen, Aleksi Timonen, Sami Korhonen, Elisa Aronen

Itävallan Special Olympics -talvimaailmankisoihin lähtevä Suomen joukkue kokoontui viikonloppuna Liikuntakeskus Pajulahteen viimeiselle valmistautumisleirille, kun kisareissun alkuun on kutakuinkin kuukauden päivät.

Special Olympics -talvimaailmankisat, kehitysvammaisten urheilun tämän vuoden suurin tapahtuma, järjestetään Itävallan Schladmingissa, Ramsaussa ja Grazissa 14.–25. maaliskuuta. Suomesta kisoihin lähtee 34 urheilijan joukkue. Suomalaisurheilijoita osallistuu alppihiihtoon, lumilautailuun, maastohiihtoon, lumikenkäilyyn, taitoluisteluun ja salibandyyn.

Pajulahden viimeistelyleirillä kohotettiin joukkueen yhteishenkeä ja hiottiin vielä viimeisiä kuvioita kisoja varten. Salibandyssa esimerkiksi treenattiin yli- ja alivoimapeliä, maastohiihdossa ja lumikenkäilyssä puolestaan viestivaihtoja.

– Edellisissä kisoissa Etelä-Koreassa treenattiin vaihtoja joka paikassa, hotellin käytävilläkin, lumikenkäilijä Sami Korhonen muisteli.

– Ja niin tehdään nytkin, lupaili valmentaja Mika Valavuori.

Tanja Töyrylä-Kannisto ja Elina Salminen

Suomen joukkue on sopusuhtainen yhdistelmä useimpien kisojen konkareita, ensikertalaisia ja näiden välimaastosta olevia kisakävijöitä. Esimerkiksi alppihiihdossa mukana on neljä Special Olympics -maailmankisojen ensikertalaista (Erika Rämö, Bea Westerstråhle, Marco Magi ja Teo Ruoslahti), kaksi muissa lajeissa kisaajina olleita (Saga Hänninen, rytminen voimistelu ja Leevi Salmi, jalkapallo) sekä kaksi kokenutta alppikisailijaa (Jesse Honkonen ja Sanna Sepponen).

– Lumikenkäilyssä minä taidan olla vanhin. Siksi nämä ovatkin viimeiset kisani. Saattaa tulla kisojen jälkeen vähän tyhjä tunne, ennakoi Sami Korhonen.

Kovavauhtisten salibandyharjoitusten päätteeksi valmentaja Kari Seppänen muistutti pelaajiaan vielä kenttätasapainon säilyttämisestä niin hyökätessä kuin puolustaessa. Käänteiseksi esimerkiksi hän nosti edelliskisoissa nähdyn Intian floor hockey -joukkueen, jonka puolustajat kököttivät oman maalin tolppien juuressa silloinkin kun peli pyöri toisessa päässä kenttää.

– Silti he nauttivat pelaamisesta, ja niin mekin nautimme meidän lajistamme. Ja jos tulevissa kisoissa päästään näkemään heidän peliään, niin kannustamme heitä täysillä ja toivottavasti hekin kannustavat meitä, Seppänen lisäsi tärkeän pointin suoraan Special Olympics -kisojen ytimestä.

Arttu Paukkonen ja Janne Ahokainen

Suomen joukkue