Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut: Niemelä ja Syväjärvi ensimmäiset suomalaismitalistit

Matthew Salkeld (vas.), Montague Parnell ja Markus Niemelä

Oululainen Markus Niemelä ja isojokelainen Tomi Syväjärvi voittivat Suomen ensimmäiset mitalit elinsiirron saaneiden maailmanmestaruuskilpailuissa Espanjan Malagassa. Syväjärvi saavutti hopeaa 18–29-vuotiaiden petankissa ja Niemelä sijoittui kolmanneksi 18–29-vuotiaiden sarjan viiden kilometrin katujuoksussa.

Niemelä, 26, oli paitsi Suomen ensimmäinen mitalisti kisoissa, myös Suomen MM-historian ensimmäinen luuydinsiirron saanut urheilija. Enemmistö kisoihin osallistuvista urheilijoista on munuaisen-, maksan-, sydämen- tai keuhkojensiirron saaneita henkilöitä.

– Kilpailu oli raaka, mutta raakoja ovat suomalaisetkin. Tasainen ja leveä reitti oli hyvä. Se antoi mahdollisuudet irrotteluun, eivätkä muutamat mutkatkaan hidastaneet vauhtia liikaa. Tästä on kiva jatkaa pallopeleihin, kun kisat on nyt saatu hyvin käyntiin, totesi Niemelä, joka kilpailee vielä squashissa, sulkapallossa, päälajissaan tenniksessä ja 800 metrin juoksussa.

Lieksalainen Anne Tirronen sijoittui neljänneksi 40–49-vuotiaiden naisten katujuoksussa. Mitali jäi hiuskarvan päähän, Tirronen sai saman ajan 25.01 kuin pronssia voittanut Iso-Britannian Susan Bennett.

Petankin henkilökohtaisissa kilpailuissa oli hopeaa voittaneen Tomi Syväjärven lisäksi kahdeksan muutakin suomalaista. Syväjärvi eteni sarjassaan finaaliin vakuuttavasti, mutta sarjan voittanut thaimaalainen oli liian kova vastus.

Suomen lentopallojoukkue voitti kolmesta alkulohko-ottelustaan kaksi, mutta Suomen lohkosta vain lohkovoittaja Argentiina eteni välieriin. Suomen kohtaloksi jäi olla paras välierien ulkopuolelle jäänyt joukkue ja sijoitus oli näin ollen viides. Lentopalloturnauksen voitti Hollanti.

Tiistaina Malagassa kilpaillaan golfissa, squashissa, pyöräilyssä, petankin parikilpailussa, keilailussa ja dartsissa. MM-kisojen viimeinen kilpailupäivä on lauantai 1.7.

Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut, Malaga, Espanja 25.6.–2.7.2017, 1. kisapäivän suomalaistuloksia