Kuntokuuta on vielä jäljellä – lisätään siis liikettä!

Kuntokuu alkoi 1.9. ja päättyy syyskuun viimeiseen päivään. Vielä ehtii hyvin liikkumaan!

Paljon on puhetta siitä, että minkälaista ja minkä verran liikuntaa tulisi harrastaa päivittäin ja viikoittain. Tähän hyvänä apuna on liikuntapiirakka, josta on tehty myös sovelletun liikunnan versioita. Liikuntapiirakat löydät UKK-instituutin sivuilta www.ukkinstituutti.fi.

Minkälaista liikuntaa harrastat?

1. Terveysliikunta pitää yllä terveyttä ja liikuntaa aloittavalla myös kohentaa kuntoa. Terveysliikuntaa on esimerkiksi 30 minuutin kävely- tai sauvakävelylenkki, päivittäin tai lähes päivittäin. Terveysliikuntaa ovat myös koti- ja pihatyöt, portaiden nousut, lasten kanssa leikkiminen eli arkiliikunta.

Näin syyskuussa sienestäminen ja marjastaminen ovat oiva arki- eli hyötyliikunnan muoto. Epätasaisessa metsässä kävely, kantojen ja puunrunkojen yli meneminen harjoittaa hyvin tasapainoa. Tulee myös ulkoiltua samalla.

2. Kuntoliikunta pitää yllä terveyttä ja lisäksi kohottaa kuntoa. Kuntoliikkujakin tekee kevyen lenkin lähes päivittäin, mutta lisäksi rasittaa itseään enemmän 2–3 kertaa viikossa.

Jos kuntoliikkuja haluaa parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistönsä kuntoa eli aerobista kuntoa, hän voi välillä juosta, kävellä sauvojen kanssa, kävellä vähän kovempaa ja hengästyä.

Jos hän haluaa parantaa lihaskuntoaan, hän voi tehdä voimaharjoituksia: käydä kuntosalilla, tehdä kotona vaikkapa vatsa- ja selkäliikkeitä, nostaa painoja, voimistella.

Parhaan tuloksen liikkuja saa, kun tekee molempia, sekä hengästyttävää liikuntaa että lihaskuntoliikkeitä. Venyttely liikunnan jälkeen helpottaa palautumista ja liikunnasta johtuvia lihaskipuja. (Lähde: ukkinstituutti.fi)

Ylläolevasta tekstistä on hyvä puntaroida, minkälaista kuntoa havitellaan. Jokainen tietää sen, että pikakurssia superkuntoon tulemiseksi ei ole. Jotta toimintakykymme säilyisi ja pystyisimme eri elämäntilanteissa itsenäisesti toimimaan ja selviytymään arjessa, niin säännöllinen terveysliikunta tukee sitä. Kuntoliikunta vaatii enemmän ja on rasittavampaa, mutta myös nostaa kunnon tasoa. Useat terveys- tai kuntoliikunnan suosituksista on tehty vammattomille henkilöille. Jos sinulla on vamma tai sairaus, niin saat suosituksista viiteitä, mutta sinun täytyy löytää itsellesi sopivat määrät kokeilemalla. Jos määrät tuntuvat todella isoilta, niin aloita kevyesti ja lisää hiljalleen metrejä tai kiloja, jos käyt esimerkiksi kuntosalilla. Mieti tavoitteesi, ole realisti ja sitten vain liikkeelle apuvälineellä tai ilman!

Muistathan kuntokuun jälkeen postittaa kuntokuukorttisi VAU:hun! Jos olet täyttänyt e-korttia, niin se osallistuu automaattisesti kuntokuun arvontaan.

Loppukiri kuntokuuhun, vaikka liikkeellä pysytään ympäri vuoden!