Joukkueenjohtaja Mustonen: Suomen joukkue onnistui tyydyttävästi Sotshissa

Sotshissa järjestetyt paralympialaiset päättyivät sunnuntaina juhlaviin päättäjäisiin. Suomen lippua päättäjäisissä kantoi lumilautailija Matti Suur-Hamari. Puolitoista viikkoa kestäneet kilpailut olivat isäntämaa Venäjän juhlaa, sillä se voitti mitalitilaston ylivoimaisesti 30 kullalla, 28 hopealla ja 22 pronssillaan. Toiseksi mitalitilastossa tullut Saksa keräsi yhteensä 15 mitalia. Suomen mitalisaldoksi kisoista jäi Ilkka Tuomiston 20 kilometrin perinteisellä hiihtämä hopea.

Sotshin paralympialaisissa päästiin uusiin ennätyksiin, kun kaiken kaikkiaan 547 urheilijaa 45 maasta kilpailivat paremmuudesta kuudessa eri lajissa. Suomella oli myös suurin talvikisajoukkue sitten vuoden 2002 ja suomalainen joukkuelaji, pyörätuolicurling, oli talvikisoissa ensimmäistä kertaa mukana. Suomi oli mitalitilaston 16. ja muista Pohjoismaista Ruotsi ja Norja jakoivat 11 sijan neljällä mitalilla.

Paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen pitää Suomen joukkueen tulostasoa mitalien valossa tyydyttävänä.

– Henkilökohtainen mitalitavoitteeni joukkueelle oli 2–3 mitalia, mikä ei toteutunut. Ilkka Tuomiston hopea perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin kilpailussa oli upea suoritus niin urheilijalta kuin huolloltakin. Maija Järvelä puolestaan oli kaksi kertaa neljäs, mikä on hyvä saavutus alkukautta vaivanneen nilkkavamman jälkeen. Maasto- ja ampumahiihdon ilmettä paransi Vancouveriin verrattuna urheilijoiden määrän kasvu. Oli upeaa seurata pitkästä aikaa suomalaisen viestijoukkueen menoa ja uskon, että uudet urheilijat saivat Sotshista potkua uusiin koitoksiin.

Matti Suur-Hamari oli muiden lumilautailijoiden kanssa tekemässä historiaa, kun lumilautacrossissa kilpailtiin ensimmäistä kertaa paralympiatasolla. Ei ole vaikea ennustaa lajille loistavaa tulevaisuutta tulevissa paralympialaisissa, sillä sen verran viihdyttävä ja yleisöystävällinen laji on. Odotukset Suur-Hamarin menestyksen suhteen olivat olemassa, mutta ensimmäisissä arvokisoissaan kilpaillut urheilija ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Pyörätuolicurlingjoukkueen tie Sotshissa oli varsin erikoinen. Joukkue voitti turnauksen alkusarjan peleissä Kanadan ja Iso-Britannian, jotka olivat lopulta turnauksen ykkönen ja kolmonen. Joukkue teki historiaa olemalla kisoissa mukana ja näytti myös potentiaalinsa.

– Uskon curlingin nousevan kohti kärkeä tulevissa arvokilpailuissa ja toivottavasti kamppailee mitaleista jo vuoden 2015 MM-kisoissa, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa, Mustonen kommentoi.

Kaksi urheilijaa lopetti urheilu-uransa Sotshiin: neljissä paralympialaisissa kilpaillut alppinisti Katja Saarinen ja pyörätuolicurlingpelaaja Vesa Hellman. Monen suomalaisurheilijan tulevaisuudensuunnitelmat hahmottuvat kevään aikana. Etelä-Korean Pyeongchangin vuoden 2018 talviparalympialaiset ovat ilmoittaneet tavoitteekseen ainakin maastohiihtäjä Sini Pyy ja lumilautailija Suur-Hamari.

Kansainvälisen kilpailun kiristyminen pätee edelleen myös talviparalympialaisissa. Suomen kannalta positiivinen asia on urheilijamäärän voimakas kasvu Vancouveriin verrattuna, mikä on osoitus toisaalta onnistuneesta ja tuloksekkaasta valmennuksesta sekä ennen kaikkea urheilijoiden omistautumisesta lajilleen.

– Uusien urheilijoiden rekrytointiin tulee panostaa jatkossakin niin yksilö- kuin joukkuelajeissa. Uskon myös monien muiden kuin pelkästään itseni haaveena olevan kelkkajääkiekkojoukkueen nouseminen paralympiatasolle joskus tulevaisuudessa, totesi Mustonen.

Lähde: Paralympiakomitean tiedotus