Pajulahti Games 2018: Jaana Pesarille uran ensimmäinen sokkopingismestaruus Pajulahdessa

Valmentaja Akseli Makkonen ja Jaana Pesari

Vantaalainen Jaana Pesari oli sunnuntain ainoa suomalaismestari vammaisurheilun kansainvälisessä Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa. Pesari voitti ensimmäistä kertaa urallaan Pajulahti Gamesin naisten sokkopingisturnauksen ja palautti näin suomalaisnaiset voittokantaan vuoden tauon jälkeen.

Pesari voitti erittäin tasaväkisessä finaalissa edellisvuoden mestarin, Puolan Elzbieta Mielczarekin erin 3–2 (12–9, 8–11, 9–11, 11–6, 12–8).

– Aikaisempina vuosina olen ollut monta kertaa finaaleissa ja nyt ensimmäinen voitto, niin totta kai se maistuu. Pystyttiin palauttamaan valtikka takaisin Suomeen, totesi Pesari, joka on sokkopingiksen maailmanmestari vuodelta 2013.

Pajulahti Gamesin sokkopingisturnaus on järjestetty vuodesta 2011 lähtien ja kuudella ensimmäisellä kerralla voittajaksi nousi Hanna Vilmi, joka on hallinnut myös lajin arvokisoja viime vuosina. Vilmi kuitenkin taipui tämän vuoden turnauksen välierässä Mielczarekille, joka oli pystynyt voittamaan hänet myös edellisvuoden finaalissa.

Pesari sen sijaan voitti Mielczarekin finaalin ohella myös alkusarjassa. Lisäksi Pesari voitti puolalaisen syksyn 2017 MM-kisojen välierässä. Tuolloin Vilmi puolestaan löi Pesarin suomalaisfinaalissa ja juhli maailmanmestaruutta. Useasta voitosta huolimatta Pesari ei myöntänyt saaneensa Mielczarekista henkistä yliotetta.

– Monta kertaa ollaan pelattu tiukkoja pelejä ja monta kertaa olen hänet voittanut, mutta välillä myös hän on voittanut. Se on päivän kunnosta kiinni, miten siinä käy, Pesari pyöritteli.

Etenkin 2010-luvulla Vilmi ja Pesari ovat olleet maailman ehdotonta eliittiä naisten sokkopingiksessä.

– Varmasti yksi tekijä menestykseemme on, että harjoittelemme ja pelaamme Suomessa miesten kanssa ja saamme sitä kautta kovuutta, jota pystytään kansainvälisissä peleissä naisia vastaan hyödyntämään, Pesari arvioi.

Hanna Vilmi voitti Pajulahden naisten turnauksessa pronssia ja Heidi Torn sijoittui viidenneksi.

Miesten turnauksessa Ari Lahtinen ylsi finaaliin saakka, mutta sai todeta Italian Luca Liberalin paremmakseen luvuin 1–3 (8–11, 4–11, 11–8, 7–11). Kyseessä oli toinen kerta Pajulahti Gamesin kahdeksanvuotisessa historiassa, kun miesten mestaruus karkaa Suomen ulkopuolelle. Edellisen kerran näin kävi avausvuonna, kun Hollannin Sven van de Wege juhli voittoa.

Tämän vuoden miesten turnauksessa Jouni Viitamäki sijoittui kuudenneksi, Olli Kytöviita seitsemänneksi, Juha Oikarainen 13:nneksi ja Tatu Lattu 23:nneksi.

Naisten istumalentopalloturnauksessa Suomi sijoittui kolmanneksi kovien Venäjän ja Hollannin perässä. Suomelle jäi käteen yksi erävoitto perjantailta Venäjää vastaan, mutta sitäkin enemmän tuli arvokasta kokemusta kovista peleistä ennen heinäkuussa Hollannissa pelattavia MM-kilpailuja.

Vuoden 2019 Pajulahti Games järjestetään 17.–20. tammikuuta ja lajeina ovat alustavasti istumalentopallo, maalipallo, sokkopingis, judo, yleisurheilu ja voimanosto. Pajulahti Gamesin järjestää Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Lahti 19.–21.1.2018, 3. kilpailupäivän tuloksia

Sokkopingis

Miehet

Välierät

• Luca Liberali Italia–Alisher Hozanijazov Viro 3–0 (11–7, 12–4, 11–3)
  • Robert Lätt Viro–Ari Lahtinen Suomi 1–3 (5–11, 6–11, 12–4, 3–11)

Sijoitusottelu, sijat 7–8

• Pierre Bertrand Ranska–Olli Kytöviita Suomi 0–2 (4–11, 7–11)

Sijoitusottelu, sijat 5–6

• Vladimir Poliakov Venäjä–Jouni Viitamäki Suomi 2–1 (6–12, 12–10, 11–9)

Pronssiottelu

• Robert Lätt Viro–Alisher Hozanijazov Viro 0–3 (11–13, 5–11, 6–12)

Loppuottelu

• Luca Liberali Italia–Ari Lahtinen Suomi 3–1 (11–8, 11–4, 8–11, 11–7)

Loppujärjestys: 1) Luca Liberali Italia, 2) Ari Lahtinen Suomi, 3) Alisher Hozanijazov Viro, 4) Robert Lätt Viro, 5) Vladimir Poliakov Venäjä, 6) Jouni Viitamäki Suomi, 7) Olli Kytöviita Suomi, 8) Pierre Bertrand Ranska,… 13) Juha Oikarainen Suomi,… 23) Tatu Lattu Suomi.

Naiset

Välierät

• Hanna Vilmi Suomi–Elzbieta Mielczarek Puola 2–3 (12–9, 11–4, 4–12, 10–13, 8–11)
  • Jaana Pesari Suomi–Elvina Vidot Ranska 3–1 (9–11, 11–8, 11–4, 11–5)

• Nicky Corstanje Hollanti–Piera Folino Italia 1–2 (11–6, 8–11, 9–11)

• Sabrina Schmitz Saksa–Heidi Torn Suomi 1–2 (11–6, 10–12, 8–11)

• Hanna Vilmi Suomi–Elvina Vidot Ranska 3–2 (9–11, 14–11, 11–7, 9–11, 11–2)

Loppuottelu

• Elzbieta Mielczarek Puola–Jaana Pesari Suomi 2–3 (9–12, 11–8, 11–9, 6–11, 8–12)

Loppujärjestys: 1) Jaana Pesari Suomi, 2) Elzbieta Mielczarek Puola, 3) Hanna Vilmi Suomi, 4) Elvina Vidot Ranska, 5) Heidi Torn Suomi, 6) Sabrina Schmitz Saksa, 7) Piera Folino Italia, 8) Nicky Corstanje Hollanti.