Maalipalloilija Erkki Miinala siirtyy Sporting Lissaboniin

Erkki Miinala (vas.), Sportingin presidentti Bruno de Carvalho ja Fatmir Seremeti (kuva: Erkki Miinalan Facebook-sivu)

Portugalilainen suurseura Sporting Lissabon on ottanut näkövammaisten maalipallon lajivalikoimaansa. Seuran panostus on tuonut merkittävää lisäpotkua lajiin koko Euroopassa.

Portugali ei ole kuulunut maalipallon huippumaihin ja toistaiseksi Sporting onkin hakenut menestystä Euroopan seurajoukkuekilpailussa Super European Goalball Leaguessa (SEGL) pääasiassa liettualaisten huippupelaajien avulla.

Viime viikonloppuna Lissabonissa vierailivat vuoden 2012 paralympiakultamitalisti ja Suomen tämän hetken ykkösmaalipalloilija Erkki Miinala sekä ruotsalainen virkaveli Fatmir Seremeti. Kaksikko oli mainostamassa 15.–18. maaliskuuta Lissabonissa pelattavaa SEGL:n päätösturnausta. He myös pelasivat Sportingin riveissä Portugalin sarjaa ja tutustuivat suurseuran toimintaan.

– Parhaillaan olemme viimeistelemässä vuoden sopimusta Sportingin ja minun välillä. Se tarkoittaisi sitä, että tulisin jatkossa esiintymään Sportingin paidassa Portugalin sarjaturnauksissa sekä sellaisissa kansainvälisissä turnauksissa, joihin ei osallistu Suomen maajoukkue tai kotimainen seurani Old Power. Myöskin pidemmistä harjoitusjaksoista Portugalissa on ollut puhetta, joten voidaan puhua huomattavasta askeleesta kohti ammattimaistumista omalta kohdaltani, sanoo Erkki Miinala, jonka on tarkoitus viimeistellä sopimus Sportingin kanssa Lissabonin SEGL-turnauksen yhteydessä.

Espoolaisen Miinalan ja lissabonilaisten välinen yhteys on syntynyt SEGL-sarjan kautta. Miinala on toiminut puuhamiehenä muutaman vuoden ajan pyörineessä ”maalipallon Mestarien liigassa”, johon Sporting tuli tälle kaudelle mukaan vakituiseksi joukkueeksi.

Miinala uskoo maalipalloinnostuksen lähteneen kasvamaan Portugalissa heidän järjestämiensä B-sarjan EM-kilpailujen myötä vuonna 2014. Sittemmin Portugalin maajoukkueen valmentajaksi on värvätty entinen Suomen maajoukkuevalmentaja ja kaksinkertainen paralympiakultamitalisti Timo Laitinen.

– Sportingin vammaisurheilusta vastaava presidentti Luis Gestas on todella intohimoinen maalipallomies ja hän on tehnyt kovasti töitä saadakseen maalipallolle näkyvyyttä ja resursseja. Nyt maalipallolla on tämän valtavan suuren seuran ylimmän johdon tuki, joten toiminta on vain kiihtymässä ja resurssit nousemassa, Miinala kertoo.

Miinalan mukaan Suomessakin maalipallolle tekisi hyvää, jos kaupunkien yleisseurat ottaisivat lajin siipiensä alle.

– Eurooppalainen seurajoukkuemaalipallo on menossa jatkuvasti eteenpäin. Se, että maalipalloilijat ovat päässeet suurseurojen siipien suojiin, on tuonut aivan uuden ulottuvuuden koko toimintaan, resursseihin ja mahdollisuuksiin pelata maalipalloa ammattimaisemmin, Miinala linjaa.