Vammaisurheilun naiset rikkovat normeja

Valokeilassa vammaisurheilun naiset -keskustelutilaisuuden osallistujat

Vammaisurheilun parissa toimivat naiset ottivat varaslähdön naisten päivään (8.3.) tiistaina 6 maaliskuuta Yhdysvaltojen suurlähetystön ja VAU:n järjestämässä Valokeilassa vammaisurheilun naiset -keskustelutilaisuudessa. Tilaisuudessa seurattiin Facebook Liven kautta Athletes without limits -keskustelua ja pohdittiin lasikattojen murtamista.

Keskustelijoista Rusetti ry:n Pirkko Justander totesi, että meillä Suomessa vammaisten lasikaton murtaa lähes poikkeuksetta mies. Naiset ovat olleet vähemmistö vähemmistössä, ainakin mitä tulee esikuvina olemiseen.

Istumalentopallovaikuttaja, entinen maajoukkuepelaaja Helena Skogström nosti esille vertaisuuden, jota samassa joukkueessa pelaavat naiset kokevat. Samasta vertaisuudesta puhui myös entinen paralympiauimari Reeta Lindeman, joka toimii tällä hetkellä Suomen Paralympiakomiteassa koordinaattorina. Monelle joukkue on se ympäristö, jossa itsensä kokee ensimmäistä kertaa ehjäksi ja vahvaksi.

Keskustelussa puhuttiin myös leimautumisesta, termeistä ja identiteetistä. Special Olympics -urheilija Sanna Sepponen kertoi kohtaamastaan ”kehari” tai ”downi” -nimittelystä, joka kertoo paljon yhteiskunnassamme olevista asenteista. Meillä on vielä matkaa siihen, että erilaisuus nähdään rikkautena. Jokainen voi kuitenkin toimia esimerkkinä ja rajojen rikkojana, kuten esimerkiksi HUN ry:n puheenjohtaja Anneli Iltanen, joka on itse näkövammaisena toiminut vammattomien vesijumpan ohjaajana jo vuosien ajan.

Omien esimerkkien lisäksi keskustelun aiheena oli YK:n vammaisten henkilöiden ihmisoikeussopimus ja sen toteutuminen Suomessa. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi kuljetuspalveluilla voidaan vaikuttaa ihmisten mahdollisuuteen olla aktiivinen ja päästä osallistumaan. Tältä osin keskustelussa todettiin myös, että olemme kaukana valmiista ja toimivasta mallista, joten vaikuttamistyötä tarvitaan edelleen. Siinä onnistuminen on kiinni niin esimerkkinä toimivista aktiiveista kuin järjestöistä ja päätöksentekijöistä.

Suurlähetystö ja VAU totesivat, että tämä keskustelu oli hyvä aloitus sille työlle, jota aiheen parissa tullaan jatkamaan.

Teksti: Riikka Juntunen