Ilkka Tuomistolle uran kolmas paralympiamitali – jaettu pronssi sprintistä

Ilkka Tuomisto ja Kanadan Mark Arendz maalissa loppukirin uuvuttamina (kuva: Harri Kapustamäki)

Maastohiihtäjä Ilkka Tuomisto voitti pronssia miesten pystyluokkien sprinttikisassa Pyeongchangin talviparalympialaisissa. Mitali oli Tuomistolle uran kolmas paralympialaisista. Hän oli niin ikään sprintin pronssilla Vancouverissa 2010 ja hopealla 20 km kisassa Sotshissa 2014.

Sprinttifinaali oli erittäin tiukka, kun loppusuoralle tultiin neljän miehen tasaisessa rintamassa. Loppukirikamppailun vei Kazakstanin Alexandr Kolyadin (4.19,7) ja toiseksi tuli Japanin Yoshihiro Nitta (+0,8). Taistelu pronssista oli tiukkaakin tiukempi, kun sen ratkaisua tarkisteltiin pitkään maalikamerakuvista. Loppujen lopuksi tuomaristo päätti jakaa pronssimitalin Tuomiston ja Kanadan Mark Arendzin välillä. Kaksikko jäi voittajasta vain +1,10 sekuntia, mikä kertoo sprinttifinaalin tasaisuudesta. Kisan jälkeen Tuomisto oli luonnollisesti tyytyväinen pronssimitaliin.

– Mitaleilla kun on, niin totta kai se on aina hyvä ja tänään oli aika vahva olo. Loppusuoraan en ole itse tyytyväinen, että kuinka se kokonaisuutena meni, mutta kaiken kaikkiaan hyvä kisa. Mitali on aina mitali ja se on se, mikä on aina totta kai tavoitteena. Siltä osin olen äärettömän tyytyväinen, kertoi Tuomisto.

Paralympialaisten ensikertalainen Inkki Inola selvitti hienosti tiensä alkueristä semifinaaliin miesten näkövammaluokkien sprinttimatkalla ollen alkuerien 7. ajalla 3.52,10 (+24,14). Inolan lopullinen sijoitus kisassa oli myös 7., johon nuori mies oli erittäin tyytyväinen.

– Todella hyvä fiilis! Ei varmasti olis voinut tuon paremmin kulkee tänään. Mukavaa oli saada se onnistuminen näihin kisoihin ja tämä oli selvästi kauden paras hiihto. Sama sijoitus kuin Vuokatin maailmancupissa, mutta nyt oli huomattavasti kovemmat kaverit sitten vastassa ja niitä saatiin voitettua. Ei voi kyllä olla muuta kuin tyytyväinen, sanoi Inola semifinaaleiden jälkeen.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy jäi naisten sprinttimatkan alkuerissä jatkopaikasta +1,3 sekunnilla ja näin Pyyn loppusijoitus oli 13. ajalla 3.55,5 (+25,65 alkuerän voittajaan). Naisten kelkkahiihdon sprinttimatkan voiton vei amerikkalainen Oksana Masters ajalla 4.06,7.

Inkki Inolan kanssa samassa näkövammaluokassa kilpaileva maastohiihtäjä Rudolf Klemetti oli miesten sprinttikisan 17. ajalla 4.28,36 (+1.00,40 alkuerän voittajaan). Kisan voiton vei Kanadan Brian McKeever ajalla 4.03,2, +2,5 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Ruotsin Zebastian Modiniin.

Teksti: Paralympiakomitean tiedotus

Kuva: Harri Kapustamäki

Ilkka Tuomiston, Inkki Inolan, Rudolf Klemetin ja Sini Pyyn maastohiihdon sprinttikisojen tulokset