Turkulaiselle Reetta Jokiselle paravoimanoston EM-pronssia

Reetta Jokinen

Turkulainen Reetta Jokinen voitti pronssia paravoimanoston Euroopan mestaruuskilpailujen alle 45-kiloisten sarjassa Ranskan Berck-Sur-Merissä. Jokinen nosti ainoalla hyväksytyllä suorituksellaan 35 kiloa. Paravoimanostossa penkkipunnerrus on ainoa laji.

– Tavoitteena oli saada hyväksytty nosto. Se onnistui yli odotusten, kun tuli vielä mitalikin, Jokinen, 35, iloitsi.

Etukäteen oli tiedossa, että tuomareiden linja tulee olemaan tiukka. Sarjan toinen suomalaisnostaja, helsinkiläinen Jenni Kuusela yritti kolmesti ylös 53 kilon aloituspainojaan, mutta ei saanut hyväksyttyä suoritusta ja jäi ilman tulosta.

Sarjan voitti Puolan Justyna Kozdryk, joka nosti samat 96 kiloa kuin hopeamitalisti, Ukrainan Maryna Kopiika, mutta vei voiton, koska oli painanut punnituksessa vajaat puoli kiloa kilpakumppaniaan vähemmän.

Kuusela ja Jokinen ovat molemmat päätyneet voimanoston pariin ensin ryhmäliikuntatuntien ja sitten crossfit-harrastuksen kautta. He tekivät ensiesiintymisensä kansainvälisissä voimanostokilpailuissa vuoden 2017 elokuussa lyhytkasvuisten World Dwarf Games -kisoissa Kanadassa. Ensimmäiset Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaiset kilpailut olivat vuorossa helmikuussa Dubain maailmancupissa.

Suomella on Berck-Sur-Merin EM-kilpailuissa viiden urheilijan joukkue. Lauantaina nostovuorossa on alle 59-kiloisten miesten sarjassa nostava oululainen Juhani Kokko, joka sijoittui vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisissa kuudenneksi. Maanantaina kilpailevat niin ikään oululaiset Harri Kauppila alle 80-kiloisten sarjassa ja Janne Piipponen alle 88-kiloisten sarjassa.

Paravoimanoston EM-kilpailut, Berck-Sur-Mer, Ranska 25.–29.5.2018

Naiset

• Alle 45 kg: 1) Justyna Kozdryk Puola 96kg, 2) Maryna Kopiika Ukraina 96kg, 3) Reetta Jokinen 35kg. Jenni Kuusela Suomi ei tulosta.
  • Alle 45 kg, avoin kilpailu (mukana myös ei-eurooppalaisia): 1) Ni Nengah Widiasih Indoniesia 97kg, 2) Justyna Kozdryk Puola 96kg, 3) Maryna Kopiika Ukraina 96kg, 4) Shakhzoda Mamadalieva Uzbekistan 71kg, 5) Hyun Suk Kim Etelä-Korea 48kg, 6) Reetta Jokinen Suomi 35kg. Jenni Kuusela Suomi ei tulosta.