Pajulahti Games: Vilmille sokkopingiskultaa, maalipalloilijoille rohkaisevia viitteitä paremmasta

Joni Ylönen venyttää pallon tielle

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games käytiin sunnuntaina päätökseen Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahden Nastolassa. Maalipallossa, istumalentopallossa ja sokkopingiksessä pelattiin kansainvälisten turnausten mitalipelit. Suomalaisvoittaja saatiin lopulta vain naisten sokkopingiksessä, jossa Hanna Vilmi palasi Pajulahden valtiaaksi viime vuoden kolmossijan jälkeen.

Vilmi voitti ensin välierässä edellisvuoden mestarin Jaana Pesarin suoraan erin 3–0 ja finaalissa pienten vaikeuksien kautta Liettuan Oksana Dobrovolskajan erin 3–2.

– Tein finaalista ehkä itselleni vähän vaikean. Oksana sai tosi hyviä maaleja minun hanskani takaa. Mutta ehkä kokemus lopulta vei tämän pelin. Hän on aika uusi näissä peleissä ja minä taas olen ollut vaikka kuinka monta kertaa, Vilmi totesi.

– Oli itselleni tosi tärkeää palata taas voittajaksi täällä. Olisin toki halunnut suomalaisfinaalin Jaanaa vastaan, mutta käy tämä näinkin, hän jatkoi.

Pesari voitti naisten turnauksessa pronssia. Miesten turnauksessa suomalaisia oli välierissä kolme, mutta lopulta voittoa juhli maailmanlistan ykkönen, Slovenian Peter Zidar. Ari Lahtinen taipui finaalissa erin 1–3 ja sai hopeaa. Teemu Ruohonen oli kolmas, Juha Oikarainen neljäs ja Jouni Viitamäki kuudes.

Maalipallossa Pajulahti Games toimi erinomaisena avausturnauksena tärkeälle vuodelle, jonka aikana ratkotaan paikat vuoden 2020 Tokion paralympialaisiin. Miesten maajoukkue oli Pajulahdessa jaettu kahtia. Sininen joukkue jäi turnauksen hännille viidenneksi, mutta valkoinen joukkue raivasi tiensä finaaliin. Siinä kuitenkin paralympiakultamitalisti Liettua oli parempi tasaisen alun jälkeen 12–7-lukemin.

– Toisella jaksolla kaveri lisäsi höökiä eikä pysytty enää mukana. Etenkin yhdellä heidän pelaajallaan oli enemmän potkua kuin meillä, Justas Pazarauskas ratkaisi pelin aika lailla omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan, Suomen Erkki Miinala sanoi.

Kokonaisuudessaan Miinala piti oman joukkueensa esitystä varsin rohkaisevana. Maajoukkueella on edessä kesä-heinäkuussa paralympiakarsintaturnaus Yhdysvaltain Fort Waynessa ja lokakuussa EM-kilpailut Saksan Rostockissa.

– Ehkä sen pitää tässä vaiheessa vähän näkyäkin, että ollaan treenattu tosi kovaa. On vielä vähän tahmeaa pelaaminen. Kyllä se paralympiapaikka vaikka väkisin väännetään, jos ei vielä Fort Waynesta, niin sitten EM-kilpailuista, Miinala linjasi.

Naisten maalipallomaajoukkue sijoittui viiden joukkueen turnauksessa neljänneksi jäätyään sunnuntain pronssiottelussa maaleitta (0–2) Tanskaa vastaan.

– Hyvät, arvokkaat päänahat Tanskalta ja Iso-Britannialta lauantaina ja pronssipelissäkin tiukka, tasainen vääntö Tanskan kanssa. Tämä turnaus osoitti, että joukkue on mennyt eteenpäin viime syksyn B-sarjan EM-kilpailuista. Hyvältä vaikuttaa paralympiakarsintoja ajatellen, naisten päävalmentaja Petri Posio totesi.

Naisten istumalentopallomaajoukkue jäi Pajulahdessa neljänneksi, vaikka pelasi pronssiottelussa tasaväkisesti Saksaa vastaan. Saksa oli parempi erin 3–1 (21–25, 25–20, 25–21, 27–25). Istumalentopalloilijat valmistautuvat heinäkuussa Unkarissa pelattaviin EM-kilpailuihin.

– Halutaan uskoa, että voidaan saavuttaa vähintään se neljäs sija, joka saatiin edellisissä EM-kilpailuissa. Ja mieluusti laittaa siitä vielä paremmaksi, Suomen kapteeni Hanna-Maria Sariluoto totesi.

Pajulahti Gamesin yhteydessä käytiin sunnuntaina myös parayleisurheilun SM-hallikilpailut, joiden tulokset päivittyvät myöhemmin sunnuntaina kisasivustolla www.pajulahtigames.fi

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma, Liikuntakeskus Pajulahti 18.–20.1.2019, 3. kilpailupäivän tuloksia

Maalipallo

Miehet

• Pronssiottelu: Etelä-Korea–Tšekki 3–2 (1–1)
  • Loppuottelu: Liettua–Suomi Valkoinen 12–7 (3–3)

Loppujärjestys: 1) Liettua, 2) Suomi Valkoinen, 3) Etelä-Korea, 4) Tšekki, 5) Suomi Sininen.

Naiset

• Pronssiottelu: Suomi–Tanska 0–2 (0–1)
  • Loppuottelu: Venäjä I–Venäjä II 6–8 (3–7)

Loppujärjestys: 1) Venäjä II, 2) Venäjä I, 3) Tanska, 4) Suomi, 5) Iso-Britannia.

Istumalentopallo

Naiset

• Pronssiottelu: Saksa–Suomi 3–1 (21–25, 25–20, 25–21, 27–25)
  • Loppuottelu: Venäjä–Ukraina 3–0 (25–12, 25–23, 25–20)

Loppujärjestys: 1) Venäjä, 2) Ukraina, 3) Saksa, 4) Suomi.

Sokkopingis

Miehet

Välierät

• Ari Lahtinen Suomi–Teemu Ruohonen Suomi 3–0 (12–8, 11–8, 11–4)
  • Juha Oikarainen Suomi–Peter Zidar Slovenia 0–3 (11–13, 8–11, 9–11)

Sijoitusottelu, sijat 5–6

• Jouni Viitamäki Suomi–Stefan Marcin Slovakia 0–2 (9–12, 3–11)

Pronssiottelu

• Teemu Ruohonen Suomi–Juha Oikarainen Suomi 3–0 (11–2, 11–8, 12–10)

Loppuottelu

• Ari Lahtinen Suomi–Peter Zidar Slovenia 1–3 (8–12, 5–12, 11–7, 7–11)

Loppujärjestys: 1) Peter Zidar Slovenia, 2) Ari Lahtinen Suomi, 3) Teemu Ruohonen Suomi, 4) Juha Oikarainen Suomi,… 6) Jouni Viitamäki Suomi,… 18) Olli Kytöviita Suomi.

Naiset

Välierät

• Jaana Pesari Suomi–Hanna Vilmi Suomi 0–3 (11–13, 6–11, 8–11)
  • Piera Folino Italia–Oksana Dobrovolskaja Liettua 0–3 (6–11, 9–11, 7–11)

• Jaana Pesari Suomi–Piera Folino Italia 3–1 (11–0, 11–2, 6–11, 12–1)

Loppuottelu

• Hanna Vilmi Suomi–Oksana Dobrovolskaja Liettua 3–2 (5–11, 11–2, 11–3, 8–11, 11–3)

Loppujärjestys: 1) Hanna Vilmi Suomi, 2) Oksana Dobrovolskaja Liettua, 3) Jaana Pesari Suomi, 4) Piera Folino Italia.