Bormio 2024: Seitamaan toinen lumilautailukulta sekä Tirrosen hopea ja Rönkön pronssi ampumahiihdosta viimeistelivät Suomen joukkueen voitokkaat elinsiirtourheilun MM-kilpailut

Jyrki Seitamaa hymyilee vienosti korkeimmalla palkintopallilla kultamitali kaulassaan, Suomen lippua taakseen levittäen.

Elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailut World Transplant Winter Games kisataan Italian Bormiossa 4.–8.3. Suomen viisihenkisen joukkueen osalta kisat päättyivät torstaina 7.3. Jyrki Seitamaan kultaan lumilautailun paripujottelussa sekä Anne Tirrosen hopeaan ja Risto Rönkön pronssiin ampumahiihdossa. Kisoista Suomelle kertyi yhteensä 14 mitalia.

Elinsiirtourheilun talvilajien maailmanmestaruuskisat Bormiossa päättyivät suomalaisurheilijoiden osalta torstaina 7.3., ja viisihenkinen joukkue kruunasi menestyksekkäät kilpailunsa nappaamalla nimiinsä vielä kolme mitalia aiemmin saavutettujen 10 lisäksi.

Päätöspäivän kirkkaimmasta suorituksesta vastasi Jyrki Seitamaa, joka otti varmalla suorituksella kisojen toisen MM-kultansa lumilautailun paripujottelussa 50–59-vuotiaiden miesten sarjassa, jättäen Iso-Britannian Fran Middletonin hopealle ja Unkarin Zsolt Szervanszkyn pronssille.

- Kisahan oli suhteellisen helppo. Ajattelin, että jos laskuparini Franin voitan, niin olen vahvoilla. Sain heti alussa hyvän eron ja kasvatin sen puoleen väliin niin suureksi, että pystyin rauhassa laskemaan maaliin varmistellen. Kepeille tulo oli astetta parempi kuin muilla, ja treenimäärissäkin etu oli minun puolellani, Seitamaa kertoo.

Kisaviikolla MM-kultaan myös lumilautailun suurpujottelussa yltänyt Seitamaa on aiemmin ollut mukana vammattomien urheilijoiden half-pipe-maajoukkueessa ja toimii nykyisin lajin valmentajana.

Uransa elinsiirtourheilun parissa Seitamaa aloitti vuoden 2016 EM-kotikisoissa Vantaalla, mistä voitti yhteensä kolme mitalia yleisurheilusta ja salibandysta. Bormion kisat olivat hänelle ensimmäiset elinsiirtourheilun arvokisat MM-tasolla ja talvilajeissa.

Lumilautailun paripujottelun 50–59-vuotiaiden miesten sarjassa nähtiin myös toinen Suomen joukkueen lumilautailija Jarmo Leväinen, joka sijoittui kilpailussa kuudenneksi.

Aiemmin lumilautailun suurpujottelussa Leväinen sijoittui neljänneksi, ja nousi keskiviikkona 6.3. varamiehestä kilpailijaksi hiihtojoukkueeseen, joka voitti viestikilpailusta maailmanmestaruuden.

Anne Tirroselle hopeaa, Risto Rönkölle pronssia ja Paavo Koskenkorvalle 4. sija ampumahiihdossa

Suomen joukkueen Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen olivat urakoineet viikon aikana jo kahdella hiihtomatkalla sekä lumikenkäilyssä – Koskenkorva ja Rönkkö myös hiihdon viestikilpailussa – ennen päätöspäivän ampumahiihtoa.

Se ei estänyt onnistumisia myös viimeisessä lajissa. Tirronen otti ampumahiihdosta hopeaa 50–59-vuotiaiden naisten sarjassa voittaen pronssille sijoittuneen Ranskan Martine Varinin. Voiton vei muiden Tirrosen tämänkertaisten MM-kisalajien tapaan Ranskan Veronique Dupras.

- Hiihtoura oli hyvässä kunnossa ja ammunta onnistui hyvin. Jo lähtiessä oli hyvä ja itsevarma fiilis, kertoo Tirronen, joka joutui edellisenä päivänä jättämään hiihdon viestikilpailun väliin jalkansa loukkaantumisen vuoksi.

Risto Rönkkö taas lisäsi mitalisaaliiseensa ampumahiihdosta pronssin 40–49-vuotiaiden miesten sarjassa. Hänen edellään kultaan ylsi Ranskan Emmanuel Gastaud ja hopealle Saksan Martin Holzner. Suomen joukkueen kolmas ampumahiihtäjä Paavo Koskenkorva sijoittui kilpailussa neljänneksi.

Suomelle yhteensä 14 mitalia elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailuista

Järjestyksessään kahdensissatoista elinsiirtourheilun talvilajien maailmanmestaruuskilpailuissa, World Transplant Winter World Gamesissa on kilpaillut tällä viikolla noin 247 iältään 10–80-vuotiasta urheilijaa 21 maasta. Lajeina kisoissa on alppilajit, lumilautailu, maastohiihto, ampumahiihto, lumikenkäily ja curling.

Suomen viisihenkinen joukkue sai kisoista yhteensä 14 mitalia: 4 kultaa, 5 hopeaa ja 5 pronssia. Maailmanmestaruuksiin ylsivät Paavo Koskenkorva 5 kilometrin hiihdossa (M40–49-v), Jyrki Seitamaa lumilautailun suurpujottelussa ja paripujottelussa (M50–59-v) sekä joukkue Paavo Koskenkorva, Jarmo Leväinen ja Risto Rönkkö hiihdon viestikilpailussa.

Suurimman henkilökohtaisen mitalisaaliin keräsi Risto Rönkkö (M40–49-v), jonka palkintokaappiin päätyy hiihdon viestijoukkueen kullan lisäksi 2 hopeaa (5 km ja 1 h hiihdoista) ja 2 pronssia (ampumahiihdosta ja lumikenkäilystä).

21 maan joukossa Suomi ylsi mitalitilastossa 8. sijalle.

- Joukkue oli yhtenäinen ja henki oli hyvä koko viikon ajan kaikkien kannustaessa toisiaan parempiin suorituksiin, summaa tyytyväinen joukkueen johtaja Petri Räbinä kisamenestyksen.

SUOMEN JOUKKUE – WORLD TRANSPLANT WINTER GAMES 2024, 4.–8.3.

Bormio 2024:

Suomelle mitalivärisuora hiihdosta elinsiirtourheilun talvilajien MM-kisojen avauspäivänä Bormiossa

Jyrki Seitamaalle lumilautailukultaa, 3 mitalia hiihdosta ja 3 lumikenkäilystä elinsiirtourheilun talvilajien toisena MM-päivänä

Suomelle MM-kultaa hiihdon viestikilpailusta elinsiirtourheilun talvilajien maailmanmestaruuskisoissa