Hockey is Hockey – niin kelkassa kuin pystyssä

Jarno Silvonen on kelkkajääkiekkovalmentaja, joka vaikuttaa Turun Palloseurassa sekä Suomen kelkkalätkämaajoukkueessa.

"Mitä on kelkkajääkiekko tai uudella nimellään parajääkiekko? Mielestäni se on jääkiekkoa, jossa on samanlaiset elementit kuin pystyjääkiekossakin. Sanoisin, että Hockey is Hockey!

Kelkkajääkiekkoa pelataan 3x15 minuutin erissä, samanlaisessa kaukalossa ja samanlaisiin maaleihin kuin pystykiekkoakin. Suurimmat erot syntyvät pelivälineistä: kelkasta sekä kahdesta mailasta, joiden tuppipäissä on piikit. Muutoin pelaajilla on sama jääkiekon suojavarustus.

Kaikki säännöt ovat lähes samat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi niin sanottu T-taklaus, jossa pelaaja törmää kelkkansa etuosalla toisen pelaajan kelkan kylkeen, on kielletty.

Mutta kaiken kaikkiaan lajin hienoimpiin puoliin kuuluu mielestäni sen samankaltaisuus pystyjääkiekkoon nähden, jonka ansiosta samaistuminen on helppoa. Peli on myös hyvin suoraviivaista, koska taaksepäin ei pystytä luistelemaan.

Kelkkajääkiekko Sotshin paralympialaisista (kuva: Paralympiakomitea/Maiju Torvinen)

Ratkaisevin tekijä kelkkalätkän kokeilemiseen on avoin, kokeilunhaluinen sekä reipas mieli. Näillä pääsee pitkälle lajissa kuin lajissa.

Paikkakunnat, joissa Suomessa on tällä hetkellä kelkkalätkätoimintaa ovat Riihimäki (Kiekko-Nikkarit), Turku (TPS, Easyhockey), Jyväskylä (SISU), Oulu ja Tampere sekä kuulemani mukaan Vaasan seudulla olisi kiinnostusta lajia kohtaan.

Harrastamiseen on monia mahdollisuuksia: harraste-, urheilu- ja kilpailutoiminta. Kilpailtaessa kansainvälisellä tasolla täytyy olla kilpaluokitus, kuten muissakin paralajeissa.

Kelkkajääkiekko on talviparalympialaji, jossa pelataan myös vuotuisat MM-kisat. Kelkkakiekko on suosituimpia talviparalajeja maailmalla. Jopa Australiassa on alkanut paikallinen kelkkajääkiekkotoiminta.

Tavataan Liikuntamaassa Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen E-hallin toimintapisteellä 29 ja mennään kokeilemaan kelkkajääkiekkoa synteettiselle jäälle!"

Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.