Koulutus

Vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan koulutustarjotin sisältää käytännönläheistä ja toiminnallista koulutusta eri alojen ammattilaisille, liikunnan ohjaamisesta kiinnostuneille, valmentajille, seuratoimijoille, sekä yhdistys-, kerho- ja vertaistoimijoille.

Koulutusta valmentajille ja ohjaajille

Kolmituntiset VAU-työpajat käsittelevät vammaisurheilun ja -liikunnan eri teemoja. Työpajoista räätälöidyt kaksipäiväiset koulutuskokonaisuudet Vammaisliikunnan ohjaajan ABC ja Vammaisurheilun valmentajan ABC toimivat peruskursseina ohjaajille ja valmentajille. Työpajoja voidaan järjestää myös yksittäisinä tai esimerkiksi yhden päivän koulutuksina. Kaikissa VAU-työpajoissa on käytännönläheinen ja omakohtaiseen oivaltamiseen kannustava ote.

VAU:n työpajat

 1. Johdanto vammaisurheiluun ja -liikuntaan 
 2. Vammaisliikunnan olosuhteet ja tukipalvelut
 3. Meitä on moneksi
 4. Liikuntaa kaikille
  a) Ohjaajana toimiminen
  b) Pelit ja leikit tutuiksi
 5. Valmentaminen vammaisurheilussa
  a) Valmennuksen erityispiirteitä
  b) Vammaisurheilu tutuksi
 6. Avoimet ovet – ratkaisuja yhteiseen toimintaan

VAU järjestää lisäksi tarpeen mukaan tuomari-, valmentaja-, luokittelija- ja toimitsijakoulutusta hallinnoimissaan lajeissa. Tietoa tulevista lajikoulutuksista löytyy kunkin lajin kohdalta erikseen. Jos tarvittavaa koulutusta ei löydy, ota yhteyttä ko. lajin lajikoordinaattoriin.

Koulutusta motoristen perustaitojen hallintaan

Sherborne-ohjaajakoulutuksessa järjestetään kaksipäiväisiä alkeis- ja jatkokursseja. Veronica Sherbornen kehittämä SDM (Sherborne Developmental Movement) on kokonaisvaltainen harjoitusohjelma, joka tukee monipuolisesti motoriikan ja sosiaalisten taitojen kehittymistä. Harjoittelu on fyysisesti monipuolista ja kuormittavaa, vaikka opetustuokioissa ei korostetakaan lihaskuntoa, nopeutta tai kestävyyttä.

Special Olympics -liikkeen innoittamassa, kolmituntisessa Motoasemat-koulutuksessa opitaan rakentamaan motoristen perustaitojen hallintaan tähtääviä liikunnallisia harjoitteluasemia. Motoasemat kannustavat liikkumaan asettamalla sopivia haasteita ja tuomalla onnistumisen elämyksiä myös vaikeasti kehitysvammaisille liikkujille.

Yhdistys-, kerho- ja vertaistoimijoiden koulutukset

VAU kouluttaa vertaisohjaajia, paikallisyhdistysten liikuntavastaavia ja lasten ja nuorten liikuntakerhojen (Sporttiskerhot) ohjaajia. Iloliikuttaja-vertaisohjaajakoulutukset ja liikuntavastaavien koulutukset on suunnattu VAU:n jäsenille. Sporttiskerho-ohjaajakoulutukset ovat avoimia kaikille lasten ja nuorten matalan kynnyksen liikuntatoimintaa ohjaaville kerhotoimijoille.

Säpinää sisällä on Malike:n ja VAU:n yhteinen kolmetuntinen pelikoulutus, jossa perehdytään puhallustikan, tarkkuusboccian, sisäcurlingin, pöytäkeilailun sekä pöytäpelin välineisiin ja ohjaamiseen. Koulutuksessa annetaan vinkkejä välineiden hankintaan sekä edullisten pelivälineiden valmistamiseen.

Yhteystiedot

Lajikoulutukset