SirkusRakkausPumPum – Pyörätuolitanssivia pellejä Liikuntamaassa

Blogitekstin kirjoittajat Piritta Suominen ja Zaida Launis kuuluvat SirkusRakkausPumPumiin, joka esiintyy Liikuntamaassa ja Apuväline 2017 -messuilla Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa lauantaina 11. marraskuuta.

Pyörätuolipellejä ja -ohjaajia näkyy jo poikkeuksetta Pirkanmaan lastentapahtumissa, mistä oikein on kysymys?

Lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPum on saanut alkunsa 5-vuotiaan tytön halusta muuttaa maailmaa hauskemmaksi paikaksi kaikille. Lapsenomaisella ennakkoluulottomuudella olemme kuuden vuoden aikana tuoneet yhteen lukuisia osaajia, tahoja, kumppanuuksia ja tapahtumapaikkoja, jotka eivät olisi muuten kohdanneet. 

Näin olemme luoneet toimintamallin jolla mm. vammaiset työllistyvät tasa-vertaisina sisällöntuottajina valtaväestön isoihin kulttuuritapahtumiin ammattitaiteilijoiden ohella. Tämä on rikastuttanut Pirkanmaan lastenkulttuurikenttää, muokannut tehokkaasti asenteita, sana on kiirinyt ja kysyntää on eri puolille maata. Pyörätuolitanssivat pellet ja pt-ohjaajat onkin nähty esiintymässä jo yli 200 tapahtumassa niin Pirkanmaalla kuin muualla Suomessa pistäen aina bileet pystyyn ja kaikenikäiset tanssimaan ja touhuamaan yhdessä rajotteista piitamatta.

Pellet ovat tuttu näky niin Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen katutaide-kiertueilla, leikkipuistoissa, skeittiparkeilla, päiväkodeissa, yökerhoissa järjestettävissä lastendiskoissa, Tampere-talossa kuin Mediapoliksen Lastenpäivilläkin! Esiintymismatkat ovat vieneet tanssijoita pidemmällekin mm. (Suomen suurimpiin) Arabian katutaidefestivaaleille 2017 ja Fiskarsiin Faces- festivaaleille (Karjaa) 2016.

Esteettömät, värikkäät ja monitaiteiset tapahtumat ovat usein loppuunmyytyjä, ja niihin on saatu mukaan myös huonommin tavoitettavissa olevia ihmisryhmiä, kuten erityislasten vanhempia.

Tuhannet lapset ja nuoret ovat saaneet pyörätuolilla liikkuvan ohjaajan opastusta esteettömässä pop up -spraymaalauspajassa nimeltä GraffitiSirkus, ja jo ensi kesänä on luvassa lisää entistäkin huikeampia taide-elämyksiä turvallisin myrkyttömin maalein.

PumPumin graffitikursseilla ja tapahtumissa on spraymaalaamassa ollut useita erityisryhmiä. PellePändi taas on ammattimuusikoista koostuva monitaituri-trio joka esiintyy pyörätuolirumpalin sekä pyörätuolitanssivien pellejen kanssa mitä erikoisemmissa tilaisuuksissa.

Tanssijat ovat siviilissä nuoria taitavia pyörätuolitanssijoita jotka saavat pelle-hahmoissaan tuntemattomat ihmiset sekä lapset että lasten vanhemmat hassuttelemaan, leikkimään ja juttelemaan vapautuneesti, apuvälineen ollessa näissä tilanteessa silloin vain sivuseikka.

Tällä toimintamallillaan PumPum vaikuttaa ja edistää omalta osaltaan vammaisten elämään liittyviä asioita ja yhdenvertaisuutta, jonka avulla syntyy uusia korvaamattomia verkostoja ja ystävyyssuhteita. Vammaisesiintyjät löytävät tiensä uusien yleisöjen ja mahdollisuuksien luo.

PumPumiin pääsee tutustumaan Apuvälinemessuilla lauantain ajan, luvassa on taiteilua esteettömällä Maalausseinällä sekä johdatamme teidät  KatuShow’n temppujen maailmaan.

Osallistavan KatuShow’n, kuten monia muitakin ohjelmanumeroitamme, voi tilata eri tapahtumiin, sillä tapahtumamme soveltuvat sekä ulkona että sisällä esitettäviksi.

KatuShow on esteetön ja se esittelee, miten eri tavoin liikkuvat ihmiset voivat harrastaa yhdessä urbaaneja lajeja hauskasti. Show'ssa esitellään pyörätuoli- ja skeittaustemppuja, pyörätuoliakrobatiaa, pyörätuolitanssia ja jopa hypitään narua pyörätuolilla. Keskeisenä hahmona on huikea SkedePelle joka soittaa kitaraa, laulaa ja skeittaa yhtä aikaa. Temppuilemassa nähdään MM-tason pyörätuolitanssijat pellerooleissa. Musiikista vastaa PumPum PellePändi, joka pistää yleisön liikkeelle. Osallistavissa osuuksissa yleisö pääsee esittelemään omia temppujaan niin apuvälineillä kuin ilmankin. Show'n on tuottanut SirkusRakkausPumPumin tuottaja Piritta Suominen ja sitä tukee Pyynikin kesäteatterin säätiö.

Show esittelee pyörätuolin ja skeittilaudan yhtä cooleina tapoina liikkua ja pitää hauskaa kavereiden kanssa.

Yleisö innostuu aiheesta helposti ja pyörätuolinkäyttäjästä tulee ihailtu temppusankari, jonka kanssa voikin mennä vaikka mihin, kun osataan auttaa toisia ja soveltaa. Erityisliikunta tuodaan kaduille ja julkisiin paikkoihin, jossa se kerää lapsiperheiden lisäksi myös nuoria paikalle. Show oikeasti tempaa ihmiset tanssimaan ja laulamaan mukana. Joka on samalla voimauttavaa ja silmiä avaavaa-kokemus!

Zaida Launis

Loppuun vielä lainaus pyörätuolitanssivalta pelleltä, SirkusRakkausPumPumin merkityksestä:

"Perjantai-illan pohdintaa tanssivasta pyörätuolipellen roolista: Tää päivä Rasismin vastaisessa tapahtumassa isossa ostoskeskuksessa pisti taas näkemään uuden puolen:

Kun sä oot pellenä hassuttelemassa ja tanssimassa, niin jotenkin kaikki lapset ja aikuiset suhtautuu pyörätuoliin ja vammaan jotenkin suvaitsevammin tai luonnollisemmin.

Vanhemmatkin sanoo lapsilleen: “katso pelle!”, vilkutuksia puolin sun toisin. Lapsien ja muiden hymyjä. Tunne että oot osa tätä kaikkea ja se on ihan tavallista.

Eikä kukaan katso alta kulmien,eikä lapsia kielletä katsomasta ja lähestymästä.

Ne näkee meidät siinä hetkessä pellenä & tuntuu et vamma on sivuseikka.

Tää on hyvä tapa tuoda erilaisuutta ja vammaisuuttakin esille: lapset ja kaikki näkee että meitä ei tarvitse pelätä tai arastella.

Joku jopa saattaa ajatella pyörätuolia roolimme rekvisiittana, et noi on pellejä, joilla nyt vaan tässä on tuolit ja muuten ne liikkuu kuin muutkin. Sitähän ei koskaan voi tietää!

Parasta oli myös kulkea Impro-Pellen kanssa läpi hissejä ja ottaa ihmisiä kyytiin mukaan pellen soitellessa improttua hissimusiikkia!

Voi niitä ihmisten reaktioita! Mitkä sponttaanit vilkutukset suoraan hissistä muille ja ne hymyt ja vastavilkutukset ja pöyristyneet reaktiot, meiltä "peri-suomalaisilta"

Tekee niin hyvää meille - minä itte, oma tila, älä kato, toivottavasti toi ei huomaa ---- Suomalaisille! Edelleen pellenenä saa ihmeitä aikaan!

PumPum luo avarampaa ja luontevampaa keskustelua varmasti kodeissa ja eri yhteisöissä siitä, miten kohdata erilainen ihminen juuri ihmisenä. ”On avattu ikään kuin ”salainen ja ihmeellinen laatikko” laatikko johon ei ole saanut katsoa, josta ei ole puhuttu, aina vain vaettu. Tämä on nyt avattu ja yksi muuri kaadettu. Tämän laatikon upea sisältö on nyt päästetty valloilleen ja pikku hiljaa pienin mutta suurin ja varmoin askelin ollaan häivyttämässä yhteiskunnasta arkuutta ja pelkoa erilaisuutta kohtaan. PumPum on yhteisö johon kaikki ovat tervetuleita ja jossa kaikki löytää oman paikkansa.

”SirkusRakkausPumPumin työllä todella tärkeä vaikutus ihmisiin, vammaisiin ja vammattomiin.“

Katso lisää www.sirkusrakkauspumpum.fi #sirkusrakkauspumpum

Pellet löydät myös FacebookistaInstagramista sekä YouTubesta.

Klikkaa PumPum kun kaipaat uudenlaista, soveltavaa tekemistä talven juhliin! Lasten rakastamat pellet kiertävät laulattamassa ja tanssittamassa kaikenikäisiä eri puolilla Suomea. Pellejen ohjelmistossa on myös esteettömiä taidepajoja!

VIDEOLINKIT