Henriikka ja Eerika tekivät rankan mutta antoisan Junior Games -reissun Kuortaneelle

Eerika Toivola torjuu, taustalla isosisko Henriikka.

Iittiläissiskokset Henriikka ja Eerika Toivola osallistuivat keskiviikkona 11.4. ensimmäisiin Junior Games -kisoihinsa Kuortaneen Urheiluopistolla. Pitkässä matkassa Kymenlaaksosta Etelä-Pohjanmaalle oli oma jännityksensä, sillä Henriikka, 18, oli pari kuukautta sitten saanut ajokortin ja tämä oli hänen ensimmäinen pitkä ajomatkansa.

– Ajoin ensimmäiset kolme tuntia. Sitten pysähdyimme syömään ja isä ajoi loppumatkan. Ajamme vielä yötä myöten takaisin kotiin, toivottavasti isä ajaisi sen matkan, Henriikka kertoi.

Eerika ja Henriikka osallistuivat Junior Games -kisojen maalipalloturnaukseen. Maalipallo on näkövammaisille suunnattu joukkuepalloilulaji, mutta Henriikka – kuten hänen ajokortillisuudestaan voi päätellä – on näkevä henkilö. Pikkusisko Eerika, 16, on näkövammainen ja hänen kauttaan maalipallo on tullut tutuksi myös Henriikalle. Kotimaisissa peleissä maalipalloa voivat pelata myös näkevät henkilöt. Lajissa käytettävät läpinäkymättömät pelilasit tekevät pelaamisesta yhtä sokkoa kaikille.

Eerika ja Henriikka käyvät samaa lukiota Lahdessa, noin 50 kilometrin päässä Iitistä. He viettävät kouluviikot Lahdessa, mutta pitävät itseään edelleen vahvasti iittiläisinä. Eerika harrastaa maalipallon lisäksi harmonikan soittoa ja käy ratsastamassa. Henriikka on kiinnostunut valokuvauksesta.

– Ensimmäistä kertaa kokeilin maalipalloa Jyväskylässä tukijaksolla. Kävimme syksyllä pari kertaa Näpäjän harjoituksissa ja muuten olen pelannut lähinnä nuorten maalipalloleireillä, Eerika kertoo.

Kuortaneella pelit sujuivat mainiosti. Eerika ja Henriikka muodostivat Annan ja Iidan kanssa Toinot-nimisen kokoelmajoukkueen, joka voitti neljästä pelistään kaksi ja sijoittui neljänneksi. Kolmesta eri puolilta Suomea tulleesta näkövammaisesta tytöstä ja yhdestä näkevästä siskoksesta koostuva joukkue on hyvä esimerkki siitä, että Junior Games -kisojen maalipalloturnaukseen osallistumisessa voi käyttää luovuutta ja yksittäistenkin pelaajien kannattaa osallistua. Pelipaikka kyllä löytyy joko valmiista joukkueesta tai yksittäisosallistujista kootusta kokoonpanosta.

– Meitä vähän mietitytti osallistuminen etukäteen lähinnä pitkän matkan takia, mutta nuorten valmentaja Heikki Juvonen ja täälläkin mukana olevat Tulisalon veljekset kannustivat edellisellä nuorten leirillä lähtemään kokeilemaan. Ja tämä oli tosi kivaa, ehdottomasti haluaisimme tulla ensi vuonna uudestaan. Minä tosin taidan mennä jo yli-ikäiseksi näihin kisoihin, 18-vuotias Henriikka totesi.

Junior Games -kevätkisat jatkuu torstaina vielä uinnin, boccian, keilailun ja puhallustikan osalta.

Junior Games -kevätkisat, Kuortane 11.4.2018

Maalipalloturnaus

 • Onerva–Toinot 5–6
 • Tulisalot–Katariina 11–5
 • Nuorten ystävien koulu–Toinot 6–4
 • Tulisalot–Onerva 4–6
 • Katariina–Nuorten ystävien koulu 2–12
 • Toinot–Tulisalot 3–7
 • Onerva–Katariina 9–5
 • Nuorten ystävien koulu–Tulisalot 5–4
 • Toinot–Katariina 10–5
 • Nuorten ystävien koulu–Onerva 4–10

Loppujärjestys

 1. Onerva 4 3 0 1 30–19 9
 2. Nuorten ystävien koulu 4 3 0 1 27–20 9
 3. Tulisalot 4 2 0 2 26–19 6
 4. Toinot 4 2 0 2 23–23 6
 5. Katariina 4 0 0 4 17–42 0