Maalipallon naisten SM-turnaus: Jenkkifutiksen SM-mitalisti ja kansainvälisen urheilijavaliokunnan jäsen rinnakkain maalia vartioimassa

Laura Ainamo ja Iida Kauppila

Maalipallon naisten SM-mitaleista pelataan viimevuotiseen tapaan viikonlopun mittaisessa turnauksessa 29.9.–1.10. Leppävaaran liikuntahallilla Espoossa.

Mestaruutta puolustaa O.P. Flying Ducks, joka on hollantilaisvahvistuksensa Stephanie Boeninkin ja maajoukkueen maalitykin Krista Leppäsen myötä ennakkosuosikki tänäkin syksynä.

Viime vuoden hopeajoukkuetta O.P. Juniorsia ei tällä kertaa turnauslistoilta löydy. Sen sijaan mukana on O.P. Vixens, jossa on osin samat pelaajat kuin Juniorsilla. Vixen-sanalla tarkoitetaan vapaasti suomennettuna ”temperamenttista” naista.

– Halusimme koota paitsi naisten SM-turnaukseen myös lokakuussa käynnistyvään avoimeen SM-sarjaan pelkästään naispelaajista koostuvan joukkueen. Siitä tulee uusi nimemme, naisten maajoukkueen pitkäaikainen luottopelaaja ja O.P. Vixensin kantava voima Iida Kauppila kertoo.

Kauppila tuli elokuussa valituksi näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n urheilijavaliokuntaan. Kauppila muodostaa järjestön ensimmäisen urheilijavaliokunnan yhdessä brittijudoka Daniel Powellin ja kenialaisen maalipalloilijan Sela Adhiambon kanssa.

– Maalipallo on iso laji IBSA:n alaisuudessa, ja minulla on intoa päästä vaikuttamaan lajiin ja meidän urheilijoihimme liittyviin päätöksiin. Tärkeitä asioita lähitulevaisuudessa ovat ainakin lajin tunnettavuuden ja näkyvyyden lisääminen kansainvälisesti sekä mies- ja naisurheilijoiden tasa-arvoinen kohtelu, Kauppila linjaa.

Yksi kolmesta urheilijavaliokuntaan valitusta urheilijasta tullaan nimeämään valiokunnan puheenjohtajaksi ja tästä tulee myös urheilijoiden edustaja IBSA:n hallitukseen. Kauppilan mukaan valinta tullaan tekemään, kun urheilijavaliokunta kokoontuu ensimmäisen kerran, mutta toistaiseksi kokoontumisen ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Maajoukkuetasolla maalipallo on ainoastaan näkövammaisille urheilijoille suunnattu laji, mutta kotimaan peleissä laji on avoin myös näkeville henkilöille. Naisten SM-turnaukseen osallistuvan O.P. Vixensin riveissä Kauppila on ainoa näkövammainen pelaaja, kun toinen maajoukkuenainen Milla Lappalainen joutuu jättämään turnauksen väliin.

Lappalainen värväsi kuitenkin tilalleen korvaavan pelaajan, amerikkalaisen jalkapallon moninkertaisen SM-mitalistin Laura Ainamon.

– Olen tuntenut Millan ala-asteikäisestä saakka, kun pelasimme koripalloa samassa joukkueessa. Hänen kauttaan olen tutustunut lajiin ja ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan sitä työporukan kanssa Aisti Sportin järjestämässä kokeilupäivässä. Sen jälkeen olen käynyt pari kertaa maalipallotreeneissä, Ainamo kertoo.

Maalipallokentällä näkövammaiset ja näkevät pelaajat ovat siinä mielessä tasavertaisessa asemassa, että kaikki asettavat silmilleen läpinäkymättömät laskettelutyyppiset lasit.

– Ensikokemus lajista oli tosi jännä. Se tuntuu tosi paljaalta, kun ei enää näekään mitään ja täytyy luovia muiden aistien varassa. Pallon torjuminen ei sinällään ollut mitenkään pelottavaa, kun on tottunut pallolajeihin ja kontakteihin, Ainamo pohtii.

Hän uskoo hahmottaneensa lajin salat muutaman kokeilukerran jälkeen sen verran hyvin, että osaa suuntautua kentällä oikein päin kasvot kohti vastustajan maalia.

– Olen aika vahva, joten vaikka heittotekniikka ei vielä ole hallussa, niin siinä on kuitenkin voimaa takana, Ainamo toteaa vahvuudekseen.

– Olen myös melko pitkä, sellainen 172-senttinen, joten sekin auttaa torjumisessa, kun pitkällään ollaan. Luotan, että Iida ja valmentaja (Joni Ylönen) antavat ohjeita siitä, missä milloinkin kannattaa olla, Ainamo naurahtaa.

Ainamo uskoo naisten SM-turnauksen jäävän ainakin toistaiseksi hänen ainoaksi kokeilukseen maalipallon sarjatoiminnan puolella, sillä työt ja muut harrastukset täyttävät kalenteria. Sinällään Ainamo pitää mainiona asiana sitä, että myös näkevät voivat harrastaa maalipalloa.

– Maalipallo vaikuttaa hyvältä lajilta kenelle vain. Tuntuu, että melkein mistä vain aiemmasta urheilutaustasta on jotain hyötyä maalipallon pelaamiseen. Tempokin on aika reipasta, joten se käy hyvästä kuntoilustakin. Ja tosi hauskaahan se on.

Maalipallon naisten SM-turnaus, Leppävaaran liikuntahalli, Espoo 29.9.–1.10.2023

Joukkueet: Aisti Inclusion (Vantaa), Aisti Open (Vantaa), Näpäjä Dinot (Lahti), O.P. Flying Ducks (Espoo), O.P. Vixens (Espoo)

Perjantai 29.9.

  • 19.00 O.P. Flying Ducks–O.P. Vixens

Lauantai 30.9.

  • 09.30 Aisti Inclusion–Aisti Open
  • 10.50 Näpäjä Dinot–O.P. Flying Ducks
  • 12.10 O.P. Vixens–Aisti Inclusion
  • 13.30 Aisti Open–Näpäjä Dinot
  • 14.50 O.P. Flying Ducks–Aisti Inclusion
  • 16.10 Näpäjä Dinot–O.P. Vixens
  • 17.30 Aisti Open–O.P. Flying Ducks

Sunnuntai 1.10.

  • 09.00 Aisti Inclusion–Näpäjä Dinot
  • 10.00 O.P. Vixens–Aisti Open
  • 12.10 Sijoitusottelu: alkusarjan 4.–alkusarjan 5.
  • 13.20 Välierä: alkusarjan 2.–alkusarjan 3.
  • 15.30 Pronssiottelu
  • 16.45 Loppuottelu
  • 17.45 Palkintojenjako

Turnaukseen on vapaa pääsy. Pelit ovat myös katsottavissa selostettuina Youtube-lähetyksinä. 

Lisätiedot Goalball.fi-sivustolta 

Kuvat: Milla Miettinen ja Lauri Jaakkola