Kansainvälinen Paralympiakomitea päästää venäläisurheilijat paralympialaisiin – ”Venäjän toimien hyväksyminen avaa Pandoran lippaan”

Paralympiakomitea

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n yleiskokous on perjantaina päättänyt, että venäläiset urheilijat voivat osallistua Pariisin paralympialaisiin neutraaleina urheilijoina.

IPC:n jäsenmaat äänestivät perjantaina Bahrainissa sen puolesta, että Venäjän IPC-jäsenyyden hyllytys jatkuu, mutta maan urheilijat voivat osallistua IPC:n alaisiin kilpailuihin, paralympialaiset mukaan lukien, neutraaleina urheilijoina. Äänestyslukemat olivat 90–56 (6 äänesti tyhjää) venäläisten urheilijoiden neutraaleina urheilijoina osallistumisen puolesta.

Ennen tätä oli äänestetty Venäjän hyllyttämisen jatkumisesta ilman mahdollisuutta neutraaleina urheilijoina osallistumiseen. Tämä ehdotus kaatui luvuin 74–65 (13 äänesti tyhjää).

Suomi, kuten myös muut Pohjoismaat, äänesti Venäjän hyllyttämisen jatkamisen puolesta ja neutraalien urheilijoiden mukaan ottoa vastaan.

– Kyllä, muitakin sotia on maailmalla meneillään, mutta niissä ei ole kyse toisen maan valloituksesta ja sen omistamien alueiden varastamisesta! Kuvitelkaa millaiset seuraukset voi olla sillä, että me annamme tapahtua sen, että kansainvälisesti hyväksytyt maiden väliset rajat voidaan tuosta vain pyyhkäistä pois kartalta sotilaallisella voimalla! Venäjän käytöksen hyväksyminen avaisi sotien Pandoran lippaan, jyrisi Norjan olympia- ja paralympiakomiteoiden varapuheenjohtaja Arne Bård Dalhaug Bahrainissa pitämässään Pohjoismaiden yhteisessä puheenvuorossa ennen äänestystä.

Suomesta IPC:n yleiskokouksessa oli mukana Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

– Järjestäytynyt vammaisurheilu on toden teolla käynnistynyt toisen maailmansodan jälkeen sodassa vammautuneiden henkilöiden kuntoutuksen pohjalta. Kansainvälisessä vammaisurheilussa sodassa vastakkaisilla puolilla olleet ja siellä vammautuneet henkilöt osoittivat muulle maailmalle, että rauhanomainen kanssakäyminen ja kilvoittelu on mahdollista. Koko vammaisurheilun taustalla on ajatus siitä, että ei koskaan enää sotaa. Tämänpäiväinen päätös osoittaa surullisella tavalla, miten lyhyt on ihmiskunnan muisti, Juntunen totesi.

– Tässä vaiheessa ei Suomen osalta tehdä vielä mitään lopullisia päätöksiä, mutta korostan, että Suomen Paralympiakomiteassa päätökset tehdään aina suomalaisten paraurheilijoiden etu ensisijalle asettaen ja heidän mielipidettään kuullen, Juntunen sanoi.