Miesten ja naisten maalipallomaajoukkueet varmistivat A-sarjapaikkansa

Erkki Miinala heittää

Suomen miesten ja naisten maajoukkueet varmistivat paikkansa maalipallon EM-kilpailujen A-sarjassa voittamalla perjantaiset sijoitusottelunsa Montenegron Podgoricassa pelattavassa EM-turnauksessa. Naiset voittivat Saksan 3–2 ja miehet Iso-Britannian 8–6. Molemmat Suomen joukkueet pelaavat lauantain päätösottelussaan sijoista 5–6.

Naisten ottelu Saksaa vastaan muodostui todelliseksi trilleriksi. Iida Kauppila ja kahdesti toisella jaksolla osunut Raisa Kuusela veivät Suomen 3–1-johtoon, mutta Saksa kavensi ja pääsi lopussa vielä yrittämään pariin kertaan tasoitusta rangaistusheitosta. Suomi kuitenkin piti pintansa ja suisti Saksan pelaamaan lauantaina sarjasta putoamista vastaan.

– Hyvin saatiin koottua rivit torstain puolivälierätappion jälkeen. Nyt on A-sarjapaikka säilytetty ja lauantaina pelataan vielä vitossijasta, totesi Suomen naisten joukkueen päävalmentaja Arttu Mäkinen.

Suomi on ollut naisten maalipallossa viime vuodet hissijoukkue EM-kilpailujen A- ja B-sarjojen välillä. Edellisen kerran Suomi onnistui säilyttämään paikkansa A-sarjassa vuoden 2015 EM-kilpailuissa. Sen jälkeen joukkue on seilannut kolmeen otteeseen sarjojen välillä, kunnes vihdoin Montenegrossa hissi pysähtyi yläkerrokseen.

Miesten joukkueen helmasynti EM-kilpailuissa on ollut heikot ottelujen alut. Sama toistui Iso-Britanniaakin vastaan ja Suomi joutui heti alussa takaa-ajoasemaan. Avauserän lopussa Suomi sai tärkeän 4–5-kavennuksen ja toisella puoliskolla joukkue onnistui tilkkimään puolustuksensa. Toinen jakso meni Suomelle maalein 4–1 ja koko ottelu 8–6. Kokenut Erkki Miinala heitti peräti seitsemän maalia Joni Ylösen säestäessä yhden maalin verran.

– Ensimmäisen erän alku oli taas hyökkäysvirheiden täyttämä, mutta tiedettiin, että kun maltetaan pelata järkevästi ja omilla vahvuuksilla, on tilanne vielä käännettävissä. Tavoite oli säilyttää A-sarjapaikka ja se varmistui tänään, iloitsi miesten päävalmentaja Pasi Koivukari.

Miesten joukkue kävi B-sarjassa edellisten, vuoden 2021 EM-kilpailujen jälkeen, mutta Montenegron kisojen jälkeen ei tarvitse enää alempaan sarjaan lähteä. Suomen miehet pelaavat lauantaina turnauksen viidennestä sijasta Saksaa vastaan. Naiset kohtaavat vastaavassa pelissä lauantaina Ranskan.