Vammaiskeilailu integroituu osaksi Suomen Keilailuliiton toimintaa

Keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila ja VAU:n puheenjohtaja Erkki Lönnrot

Vammaisten henkilöiden keilailun kansallinen toiminta sekä näkövammaisten keilailun maajoukkue integroituvat osaksi Suomen Keilailuliiton toimintaa. Tähän saakka vammaiskeilailu on ollut osa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toimintaa. 

VAU:n alaisuudessa toimiva kaikkien vammaryhmien yhteinen Keilacup-kilpailusarja sekä vammaiskeilailun SM-kilpailut siirtyvät osaksi Keilailuliiton kilpailutoimintaa. Vielä alkaneen kauden 2017–2018 osalta Keilacup pyörii normaaliin tapaan. Integroitumisesta seuraavat muutokset käytäntöihin astuvat voimaan kaudelle 2018–2019.

Näkövammaisten keilailun maajoukkuetoiminta siirtyy Keilailuliiton alaisuuteen. VAU lähettää edelleen joukkueet kehitysvammaisten Special Olympics -kisoihin sekä elinsiirron saaneiden arvokilpailuihin.

Keilailuliiton alaisuuteen perustetaan vammaiskeilailuvaliokunta, jossa tulee olemaan edustajia nykyisestä VAU:n keilailujaostosta sekä Keilailuliitosta.

– Noin puolisentoista vuotta on työstetty integroitumisprosessia Keilailuliiton kanssa ja pyrkimyksenä on koko ajan ollut se, että yksittäiselle keilaajalle ei tapahtuisi suuriakaan muutoksia nykyiseen verrattuna, sanoo VAU:n kilpa- ja huippu-urheilun toimialapäällikkö Hannele Pöysti.

– Olemme neuvotelleet pitkään tulevasta integraatiosta ja nyt hetki oli lopulta otollinen, varmastikin molemmin puolin. Näen keilailun kannalta merkittävänä ja tärkeänä asiana sen, että keilailu on yhden ”perheen” eli lajiliiton alla. Näin voimme kehittää ja palvella kaikkia lajimme harrastajia mahdollisimman tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti, toteaa Keilailuliiton toiminnanjohtaja Sami Järvilä.

Keilailuliiton toiminnanjohtaja Sami Järvilä ja puheenjohtaja Perttu Jussila sekä VAU:n puheenjohtaja Erkki Lönnrot.

Integroitumisen myötä pyritään tiivistämään vammaiskeilailun sekä keilailuseurojen ja -hallien välistä yhteistyötä. Tavoitteena on, että vammaiskeilailijoiden kilpailumahdollisuudet kotimaassa kohenisivat ja harrastajia saataisiin lisää.

– Meille tärkeitä tavoitteita ovat uudet jäsenet ja yhdenvertaisuus – tämä integroituminen tukee näistä kumpaakin, sanoo Keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila.

– VAU:n näkökulmasta lajien integroinnissa on aina ensisijaista, että sen avulla vammaisten henkilöiden harrastamismahdollisuudet paranevat ja vammaisten harrastajien määrä saadaan kasvuun. Näkisin, että Keilailuliiton alaisuudessa vammaiskeilailulla on tähän hyvät edellytykset, toteaa VAU:n puheenjohtaja Erkki Lönnrot.

Vammaisurheilulajeja on integroitu niin sanottujen yleisten lajiliittojen alaisuuteen erityisesti tämän vuosituhannen puolella. Ajatuksena on, että vammaisurheilu ei ole muusta urheilusta erillinen saareke, vaan vammaisilla henkilöillä tulee olla mahdollisuus urheilla ja harrastaa liikuntaa siellä missä muutkin.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU toimii lajiliittona vielä reilulle kymmenelle lajille, joista osa tulee todennäköisesti integroitumaan lähivuosina omaan yleiseen lajiliittoonsa. Osalle vammaisurheilulajeista, kuten näkövammaisten maalipallolle ja sokkopingikselle tai liikuntavammaisten boccialle ei ole luontevaa lajiliittoa yleisellä puolella, joten ne tulevat jäämään VAU:n alaisiksi lajeiksi.