Pajulahti Games 2020: Maalipallokonkareiden yllätys kantoi loppuun saakka

Eetu Eronen

Suomen konkaripitoinen miesten maalipallon ”kakkosjoukkue” eli Suomi Sininen vei jättiyllätyksensä loppuun saakka vammaisurheilun kansainvälisessä Pajulahti Games -kilpailutapahtumassa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa. Sininen joukkue voitti sunnuntain finaalissa maailman parhaimpiin maalipallojoukkueisiin kuuluvan Turkin vakuuttavasti 7–4.

– En osannut odottaa ennen turnausta, että näin voisi käydä. Se, että mentiin tällä joukkueella loppuun asti kyllä yllätti ja laittaa hymyilyttämään, totesi sinisen joukkueen keskipelaajana ansiokkaasti palloa torjunut Eetu Eronen.

Eronen oli sinisen joukkueen ainoa nykyiseen maajoukkuerinkiin kuuluva pelaaja. Kolme muuta pelaajaa – Petri Posio, Jarno Mattila ja Toni Alenius – ovat vuoden 2012 paralympiakultamitalijoukkueen pelaajia, mutta ovat sittemmin jättäneet maajoukkuetehtävät nuoremmilleen.

– Mattilan ja Posion keskellä pelaaminen rauhoitti aika paljon ja antoi myös paljon oppia. Tällä kaudella me olemme pelanneet seurajoukkueessa Pro Näpäjässä näiden poikien kanssa jo pari turnausta, että se oli jo aika tuttua puuhaa, kiteeläislähtöinen Eronen totesi.

Konkarijoukkueen voitto ei tullut ihan mistä tahansa turnauksesta, sillä mukana oli poikkeuksellisen kova kattaus maailman maalipallomahteja. Tokion paralympialaiset odottavat reilun puolen vuoden päässä ja Pajulahti Games toimi hyvänä starttina vuodelle. Suomen miehet eivät tällä kertaa paralympialaisiin yltäneet. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1976, kun Suomi ei ole mukana paralympialaisten maalipallossa.

Suomen varsinaisesta maajoukkueringistä koostunut Suomi Valkoinen joutui tyytymään turnauksessa seitsemänteen sijaan. Sunnuntain sijoitusottelussa kaatui Espanja Erkki Miinalan jatkoaikamaalilla. Suomen naiset hävisivät sunnuntaina Yhdysvaltain siniselle joukkueelle 4–6 ja jäivät turnauksessa kahdeksanneksi. Krista Leppänen heitti Suomen kaikki neljä maalia.

Istumalentopallossa Suomen naiset olivat pelanneet turnauksensa päätökseen jo lauantaina, sijoitus oli kuudes. Sunnuntain finaalissa viime vuoden Euroopan mestari Venäjä voitti EM-hopeamitalistin Italian 3–1-erin.

Ruohosen maajoukkueura päättyi hopeaan

Naisten sokkopingiksessä Suomi otti kaksoisvoiton. Finaalissa Hanna Vilmi voitti Jaana Pesarin suoraan erin 3–0. Miesten turnauksessa mestaruuden vei Venäjän Vladimir Poliakov, joka voitti finaalissa Teemu Ruohosen erin 3–1. Ruohonen oli ilmoittanut jo ennen turnauksen alkua, että Pajulahti Games saa jäädä hänen uransa viimeiseksi maajoukkueturnauksekseen.

– Kilpailuvietti, se että on pakko voittaa, on joka vuosi vähentynyt. Jos haluat voittaa maailmanmestaruuksia, niin pitäisi olla älytön kilpailuvietti, Ruohonen pohjusti päätöstään.

– Lisäksi haluan edelleen urheilla, mutta en pelkästään sokkopingispää edellä. Jos haluan juosta maratonin, niin en enää aio katsoa sokkopingiskalenteria ja miettiä ehdinkö lisäämään juoksutreeniä, jotta voisin osallistua tähän juoksutapahtumaan. Nyt sitten vain valitsen sen juoksutapahtuman sokkopingisturnauksen sijaan, Ruohonen sanoi.

Ruohonen on ollut kehittämässä sokkopingiksestä yhtä Suomen suosituimmista näkövammaisten henkilöiden urheilulajeista. Oma ura alkoi vuonna 2004.

– Tämä on ihan eri peli kuin silloin, kun aloitettiin. Mailat olivat niin paljon isompia, että joku voisi miettiä, miten ennen edes tehtiin maaleja. Mutta isompien mailojen myötä myös pelaaminen oli kömpelömpää. Nyt laji on ihan erinäköistä, Ruohonen totesi.

Huom! Pajulahti Gamesin yhteydessä järjestetyistä parayleisurheilun SM-hallikilpailuista tulee vielä erillinen uutinen.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games, Liikuntakeskus Pajulahti, Lahti 17.–19.1.2020, 3. kilpailupäivän tuloksia

• Suomen maalit: Jarno Mattila 6, Petri Posio 1

Loppujärjestys: 1) Suomi Sininen, 2) Turkki, 3) Liettua, 4) USA Valkoinen, 5) USA Sininen, 6) Iso-Britannia, 7) Suomi Valkoinen, 8) Espanja, 9) Romania, 10) Belgia.

Jarno Mattila (Suomi Sininen) voitti turnauksen maalipörssin 29 osumalla.

Naiset

• USA Sininen–Suomi 6–4 (4–2)
  • Suomen maalit: Krista Leppänen 4

• Japani Valkoinen–Israel 2–3 (1–2)

Loppuottelu

• Venäjä–Turkki 4–3 (4–2)

Loppujärjestys: 1) Venäjä, 2) Turkki, 3) Israel, 4) Japani Valkoinen, 5) USA Punainen, 6) Japani Punainen, 7) USA Sininen, 8) Suomi.

Istumalentopallo

Naiset

• Ukraina–Saksa 3–1 (26–24, 25–13, 20–25, 25–15)

Loppuottelu

• Venäjä–Italia 3–1 (25–21, 25–21, 26–28, 25–10)

Loppujärjestys: 1) Venäjä, 2) Italia, 3) Ukraina, 4) Saksa, 5) Hollantim 6) Suomi.

Sokkopingis

Miehet

Välierät

• Dvylaitis Mindaugas Liettua–Vladimir Poliakov Venäjä 0–3 (4–11, 4–11, 5–11)
  • Teemu Ruohonen Suomi–Alisher Hoshanijazov Viro 3–1 (11–9, 7–11, 11–8, 11–5)

Sijoitusottelu, sijat 13–14

• Jouni Viitamäki Suomi–Olli Kytöviita Suomi 2–0 (12–5, 11–4)

Sijoitusottelu, sijat 5–6

• Luca Liberali Italia–Ari Lahtinen Suomi 2–1 (1–12, 11–7, 12–7)

• Dvylaitis Mindaugas Liettua–Alisher Hoshanijazov Viro 0–3 (3–12, 10–12, 10–12)

Loppuottelu

• Vladimir Poliakov Venäjä–Teemu Ruohonen Suomi 3–1 (7–11, 14–12, 15–13, 12–7)

Loppujärjestys: 1) Vladimir Poliakov Venäjä, 2) Teemu Ruohonen Suomi, 3) Alisher Hoshanijazov Viro, 4) Dvylaitis Mindaugas Liettua, 5) Luca Liberali Italia, 6) Ari Lahtinen Suomi,… 13) Jouni Viitamäki Suomi, 14) Olli Kytöviita Suomi,… 25) Tatu Lattu Suomi,… 34) Paavo Tulisalo Suomi,… 36) Väinö Rihti Suomi,… 39) Jaakko Tulisalo Suomi.

Naiset

Välierät

• Jaana Pesari Suomi–Oksana Dobrovolskaja Liettua 3–0 (11–9, 11–9, 11–8)
  • Hanna Vilmi Suomi–Sabrina Schimitz Saksa 3–0 (11–3, 11–2, 11–7)

• Oksana Dobrovolskaja Liettua–Sabrina Schmitz Saksa 3–1 (11–2, 8–11, 12–10, 11–7)